Іванна Пащак, керівник проектного відділу Gagarin Studio: про головні навички дизайнера, дистанційну освіту та стартову планку у професії

Нещодавно Gagarin Studio долучились до розвитку проекту Creative Practice. Ми зустрілись з експертом проекту, керівником проектного відділу студії Іванною Пащак, щоб дізнатись про її думку з приводу сучасної освіти. 

Розкажіть, з чого почалася ваша кар'єра в дизайні?

Як у більшості — з чергового навчання. Знання, що були після випуску з університету, далекі від життя та робочого процесу. [Тож я] намагалася розробляти якомога більше проектів. Бралася за все, що вміла, але насамперед — що ще не вміла. Вивчала матеріали, які необхідні були для вирішення нагальних завдань.

Що, на ваш погляд, є канонічною помилкою новачків?

Загальна помилка — вважати метою своєї роботи власну творчу реалізацію. Завдання не в тому, щоб намалювати красиву картинку. Окрім створення і реалізації ідеї, її ще потрібно упакувати й продати. Важливо осмислити завдання від клієнта, зрозуміти його бізнес. Це значно складніше, ніж просто зробити «як я бачу».

Врахувати потреби клієнта й вирішити їх нешаблонно та так, щоб захоплювало, — ось це справжній професійний виклик.

Які головні навички можуть в цьому допомогти? Чому необхідно вчитись дизайнеру?

  • заглиблюватися в суть завдання і тільки на основі цього шукати ідеї й втілення;
  • самокритично оцінювати свої роботи та виправляти помилки;
  • генерувати ідеї;
  • спілкуватися з клієнтами, вміти аргументувати свою думку, бути активними у брифінгах, презентувати роботи та оформляти кейси.

Нещодавно Gagarin Studio став партнером проекту Creative Practice. Що вас наштовхнуло на це партнерство?

Як роботодавці та учасники ринку ми зацікавлені в його зростанні та оновленні. Дистанційна освіта — справжній тренд, але дуже часто курси та майстер-класи зводяться до загальновідомої теорії, поданої як власний унікальний досвід. Беручи участь у проекті, ми хочемо сприяти тому, щоб освіта на Creative Practice була справді професійно корисною, давала актуальні знання та продуктивні інструменти.

Gagarin Studio, без перебільшення, активно втілює ідею віддаленого офісу. Ми бачимо, що такий підхід дає нам співпрацювати зі значною кількістю талановитих та відповідальних дизайнерів з різних країн. Ми переконалися, що творчі люди велике значення надають можливості втілювати власний life style, і саме це робить їх креативнішими та продуктивнішими.

Крім того, ми любимо вивчати досвід колег та ділитися власним. Впевнені, що обмін ідеями та підходами у творчому сенсі збагачує всіх. Водночас — чесно — будемо шукати сильних молодих фахівців.

Якою ви бачите місію освітньої платформи Creative Practice?

По-перше, надати молоді можливість отримувати фахові знання не тільки теоретичні, а через актуальні кейси та спілкування з досвідченими колегами. По-друге, допомогти агенціям виявляти особливих, незашорених дизайнерів з великим творчим потенціалом та залучати їх до своїх колективів. По-третє, сприяти оновленню та формуванню професійної спільноти, створенню її культурних, комунікаційних та якісних стандартів.

[Для цього необхідно] створити та надавати навчальний матеріал, який враховує потреби галузі та компаній. Щоб на виході вони отримували фахівців з потрібними компетенціями. Зробити навчання доступним та насиченим. Створити систему фундаментальних знань та навичок, завдяки чому галузь отримає спільне уявлення про певну стартову планку у професії дизайнера.

Як ви будете оцінювати те, що проект відбувся?

За реалізацією завдань, про які я щойно розповідала.


Про освоєння професії та бачення сучасної дизайн-освіти читайте також в інтерв'ю з іншими експертами освітньої платформи Creative Practice:

2554