Логічні оператори

В попередніх матеріалах курсу ми розглянули умовні конструкції if та switch. Ми дізнались, що умова if чудово підходить для випадків, коли в результаті перевірки буде виконуватись один з двох сценаріїв. Буквально код з цією умовою читається як «для випадків, коли ця умова виконується, відпрацьовує оцей сценарій, а для всіх інших випадків — оцей».

Умова switch корисна, коли можливих сценаріїв в результаті перевірки однієї змінної може бути набагато більше: хоч 10, хоч 100.

В попередньому матеріалі ми розглянули випадок, коли перевіряли одну умову. Але що робити у випадку, коли потрібно одночасно перевірити кілька різних умов?

Маємо хорошу новину: створювати багаторівневі умовні конструкції не потрібно! Достатньо об’єднати кілька простих умов за допомогою логічних операторів.

В JavaScript їх три:

  1. логічне НЕ, що позначається за допомогою знаку оклика !.
  2. логічне І, що позначається за допомогою двох амперсандів &&
  3. та логічне АБО, що позначається за допомогою двох вертикальних рисок ||,

З’ясуймо, як вони працюють!

Логічне НЕ

Почнемо з найпростішого — логічного оператора НЕ. Він змінює логічне значення «істина» або «хиба» на протилежне. Для застосування цього оператора потрібно записати його перед змінною або значенням:

Він працює як мінус в математиці: якщо мінус поставити поруч з іншим мінусом, то разом вони перетворюються на плюс. А якщо мінус поставити перед додатним значенням, воно стане від’ємним.

І якщо продовжити цю аналогію, то НЕ можна вважати мінусом, логічному значенню «істина» відповідає знак плюс, а «хибі» — мінус. Відповідно, якщо до змінної, що має значення «хиба», додати оператор НЕ, він змінить її значення на «істину». Та навпаки — істинне значення цей оператор перетворить на хибу.

908

This article not available in free version

To access it, select the comfortable option:
Full access week
For free
All features of the platform
are unlimited
Learn with us
from 500 ₴/mo.
Access to dozens of courses on graphic design, web design, UI/UX and frontend
Choose a plan