Що таке інтерфейс. Різновиди інтерфейсів

Слово «інтерфейс» прийшло до нас з англійської мови. Interface — це «точка (або місце), де зустрічаються і взаємодіють дві системи».

Оцими «системами» може бути що завгодно — будь-який набір елементів, які мають певними механізмами і можливостями і утворюють єдине ціле. Наприклад, людина — це система. У неї є очі, щоб бачити, вуха, щоб чути, руки, ноги — і все це працює разом. Машина — теж система. У неї є двигун, гальма, коробка передач і так далі.

Але як система 1 (людина) може взаємодіяти з системою 2 (машиною)? Щоб змусити машину поїхати, людина може штовхати її або спробувати крутити колеса руками. Але це важко і малоефективно. Тому придумали педалі, кермо і інші елементи управління машиною — і саме це і є інтерфейс.

Система 1 — Людина. Система 2 — Автівка. А між ними — інтерфейс

Так само дверна ручка — це інтерфейс управління замком.

Кнопки на панелі ліфту — інтерфейс управління ліфтом.

А екран банкомату — це інтерфейс управління банкоматом.

Які бувають інтерфейси

Як ми вже з'ясували, інтерфейси потрібні, щоб дві або більше систем могли взаємодіяти між собою. І з точки зору характеру взаємодіючих систем інтерфейси можна поділити на такі типи:

  • людиноорієнтовані,
  • машинні,
  • програмні.

Познайомимось з ними ближче!

Людиноорієнтовані інтерфейси

Людиноорієнтовані інтерфейси — це інтерфейси, призначені для взаємодії людини з якою-небудь іншою системою. До них відносяться всі ті інтерфейси, про які ми говорили вище: кермо і педалі в машині, дверна ручка, кнопки ліфта, екран банкомату.

27
29831

This article not available in free version

To access it, select the comfortable option:
Full access week
For free
All features of the platform
are unlimited
Learn with us
from 500 ₴/mo.
Access to dozens of courses on graphic design, web design, UI/UX and frontend
Choose a plan