Як знайти першу роботу в креативних індустріях

Початківцям часто складно знайти першу роботу. Працедавці не наймають їх через брак досвіду, а конкуренція на одне місце сягає тисяч претендентів. Утім, інколи достатньо врахувати лише декілька простих кроків і шанси на працевлаштування стрімко зростуть. 

Більше про них — розповімо далі.

1. Підготуйте портфоліо

На перших етапах, коли комерційного досвіду ще немає, в пригоді можуть стати навчальні, а також концептуальні проєкти. Їх можна отримати, зокрема, за допомогою тренувальних брифів. Розв'язуючи їх, фахівець не лише практикує свої навички, але й працює з форматом, максимально наближеним до реальних проєктів. Знайти їх можна тут: Goodbrief, Sharpen, FakeClients.

Важливо зважати й на формат портфоліо. Надавайте перевагу платформам, як-от CASES, Behance чи Dribble. А от посилання на Google-диск, проєкт у Figma та zip-файли варто лишити в минулому. 

Про те, яким має бути ефективне портфоліо, розповідаємо на нашому курсі «Портфоліо» 📚

2. Не бійтеся виділятися

Ваше резюме та портфоліо — це перші проєкти, за яким вас оцінюватимуть. Відтак важливо підійти до їхнього оформлення максимально уважно і вже на цьому етапі показати свої навички! Наприклад, використати цікавий прийом сторітелінгу, гармонійну колірну палітру чи гарні шрифтові поєднання. Останні можна знайти на платформах, як-от Font Joy, Fontpair, Monotype чи Typewolf.

3. Знайдіть свою суперсилу та акцентуйте на ній увагу

Замість набуття поверхневих знань з різних галузей, сфокусуйтесь на одному вузькому напрямі та опануйте його на високому рівні. Так ви покажете, що вже зараз можете бути корисним компанії в тих чи інших задачах.

4. Зробіть фокус на універсальні навички

Універсальні навички часто недооцінюють, але при пошуку молодших фахівців, рекрутери звертають увагу здебільшого на них. Проявіть на співбесіді свою залученість та проактивність. Покажіть, що вмієте доносити та захищати свою думку, презентувати проєкти та дотримуватися правил здорової комунікації.

Більше про те, які універсальні та спеціальні навички, варто розвивати у цьому році, слухайте в подкасті «Креативна Практика про креативні практики». 

5. Персоналізуйте звернення

Перед тим, як відгукуватися на будь-яку вакансію, корисно буде зібрати якомога більше даних про компанію-працедавця. Персоналізуйте кожен відгук та не нехтуйте супровідним листом. Він — ваша стежка до того, аби виділитися серед інших та запам’ятатися команді.

6. Будьте проактивними

Задумайтесь над тим, аби розпочати вести фаховий блог. Наприклад, на CASES або в LinkedIn. Це можуть бути реакції на тренди в індустрії, огляди кейсів або ж просто висвітлення вашого навчального шляху. Такий блог, навіть невеличкий, легко може стати вашим козирем. 

7. Викладіться по-максимуму у тестовому завданні

Більшість людей під час виконання тестового будуть діяти чітко в межах технічного завдання і надсилатимуть однотипні роботи. Однак набагато ефективнішим буде привнести в завдання щось нове, зробити бодай трошки більше, аніж від вас очікують. І це одразу заявить про ваш інтерес.

Більше порад про пошук роботи слухайте у випуску подкасту «Креативна Практика про креативні практики» з Михайлом Самоваровим, співзасновником League Design Agency. У ньому він розповів:

  • Що наразі відбувається на ринку креативної праці.
  • Чи реально початківцям знайти першу роботи й що для цього треба.
  • На що League Design Agency звертають увагу при відборі кандидатів.
  • Що насамперед оцінюють працедавці в тестовому завданні.
2930