30% бакалаврів в IT володіють англійською гірше, ніж при вступі до ВНЗ

Майже у третини бакалаврів технічних спеціальностей знижується рівень знання англійської мови під час навчання у вищому навчальному закладі. Вони складають випускний іспит гірше, ніж при вступі. При цьому майбутні інженери володіють англійською трохи краще за студентів інших спеціальностей. Так, у 70% бакалаврів в IT знання іноземної мови залишається на тому ж рівні або вище, ніж після школи, коли у випускників нетехнічних спеціальностей — 60%. Про це говорять дані Київської школи економіки (KSE).

Щоб поліпшити знання англійської мови серед майбутніх інженерів, KSE та IT-компанія GlobalLogic уклали Меморандум про співпрацю. Компанія профінансує часткові і повні стипендії для українських студентів у нових англомовних програмах школи для бакалаврату — «Економіка і великі дані» та «IT і бізнес-аналіз». Серед викладачів курсу будуть експерти GlobalLogic.

«Розвиток IT-талантів в Україні — стратегічна задача нашої компанії. Інженер не зможе отримати цікаві міжнародні проєкти й розкрити свій потенціал без володіння англійською, оскільки це мова IT. Справа не тільки в комунікації, а й термінології, тому середнього рівня володіння недостатньо. Навчання англійською на бакалаврських програмах KSE дозволить молодим фахівцям отримати хороші кар'єрні можливості відразу після закінчення вишу і ми раді їм допомогти в цьому» — коментує Тетяна Хряпіна, керівниця відділу навчання та розвитку GlobalLogic в Україні та регіоні EMEA.

Згідно з аналітикою DOU, за останні 3 роки на 15% стало більше розробників, які володіють англійською на середньому і вище середнього рівнях (Intermediate і Upper-Intermediate) — у 2021 вони складають 77% усіх технічних фахівців. Але при цьому, відсоток фахівців з вільною англійською залишається досить низьким — в середньому близько 8%.

«Хоча ми бачимо позитивну тенденцію у поліпшенні рівня знання англійської мови в Україні, вільно нею володіють небагато українців і навіть серед інженерів. Тому англомовні програми бакалаврату допоможуть IT-фахівцям отримати знання, необхідні для роботи з міжнародними компаніями вже зі студентської лави», — коментує Єгор Стадний, віцепрезидент з бакалаврських програм Київської школи економіки

799
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно