34 сторінки закордонного паспорта — коротка енциклопедія української ідентичності

Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України» разом з комунікаційною агенцією linza agency презентували перші відео в рамках кампанії «Паспорт твоєї ідентичності».

Глядачі можуть дізнатись про історію самого паспорта, а також відкриють для себе особливості старовинних печаток, прикрас та посудин; з’ясують різницю між скіфськими та половецькими кам’яними бабами.

Історія українського закордонного паспорта

«Ми робимо короткі динамічні ролики, які хочеться дивитись, без надмірного пафосу та складних історичних термінів, яскраві та зрозумілі для всіх. Бо ми дійсно віримо, що наша історія набагато ближча, ніж здається. В нас величезна кількість скарбів та культурних памʼяток, давніх і сучасних, про які варто знати і якими варто пишатись. І вибір обʼєктів, зображених в паспорті абсолютно не випадковий. Серед них є і памʼятки Криму, і археологічні знахідки різних часів, і цілком сучасні технічні досягнення. Саме їх ми намагались одночасно зобразити на постерах для зовнішньої реклами, роблячи акцент на тому, що йдеться не лише про сиву давнину, і не лише про якийсь один період, наприклад козаччину чи добу Київської Русі, а про весь спектр спадщини, що відображає різноманіття мультикультурної сучасної української держави»,пояснює Олена Зенченко, артдиректорка linza agency.

Половецькі кам’яні баби

«Ми намагались зробити відео у форматі цікавинок, які потім глядачі з вогником в очах переповідатимуть друзям під час прогулянки та колегам на роботі. Ми хотіли запустити дискусію. “А ти чув, що совєти хотіли замість Михайлівського золотоверхого втулити величезну бетонну адмінспоруду і 75-метрового леніна?” або “Треба сходити в музей Золоті ворота. Виявляється, те, що ми бачимо ззовні – то лише реконструкція. Справжня історія всередині”. Я дуже хочу почути такі репліки в натовпі в метро, або десь за сусіднім столиком у кавʼярні»,розповідає Михайло Комаров, креативний копірайтер linza agency.

Будинок МЗС 

«Ми сподіваємось, що перегляд цих відео спонукатиме глядача на подальше глибше знайомство з об’єктами та предметами, які його зацікавлять. Самі відео подекуди містять “підказки” для подальшого пошуку інформації»,поділилася Вікторія Колеснікова, кандидат історичних наук, зав. Наукової бібліотеки Інституту археології НАН України, секретар правління «ВГО Спілка археологів України» та ідейна натхненниця проєкту.

Першим кроком до цієї цілі стали медіа спецпроєкти з Укрінформ, Соцпорталом та Українками. Ці матеріали відкривають новий ракурс у розумінні тої чи іншої історичної пам’ятки.

Памʼятник Богдану Хмельницькому

Але відеоенциклопедія — це лише частина інформаційної кампанії. У багатьох містах України команда розмістила постери «Паспорт твоєї ідентичності». Побачити їх можна у вагонах поїздів Інтерсіті, на сітілайтах в Одесі, Чернігові, Сумах, а також у метрополітені Києва та Харкова. А вже зовсім скоро з’явиться сайт проєкту, що об’єднає всі продукти проєкту та запропонує нові цікавинки.

Проміжні результати

Кампанія ще продовжується, попереду чекає купа цікавих відео і можливо, навіть, подій. Та станом на зараз проєкт вже отримав 21 медіавихід. До кінця квітня ми опублікуємо 34 ролики. Тож слідкуйте за новинами.

Проєкт реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швеції та Швейцарії.

364
linza agency
Україна, Київ