72% українців готові звільнитись з роботи, якщо заробітна плата не буде підвищуватись — опитування Jooble

Очікування опитаних українських працівників щодо заробітної плати: як давно її підвищували, чи задоволені вони її рівнем та мотивація до підвищення зарплати — в результатах опитування пошукачів, проведеного сайтом із пошуку роботи Jooble.

Галузі, рівні спеціалістів та ситуація з підвищеннями заробітних плат

В ході опитування, проведеного Jooble, були проанкетовані спеціалісти з різних галузей, таких як: виробництво, освіта, державний сектор, медична сфера, будівництво, IT, готельно-ресторанна галузь, аграрний сектор, логістика та інші.

62.5% опитаних спеціалістів мають 7+ років професійного досвіду, 22.7% — 3+ років досвіду та 14.8% із досвідом до 3 років.

Згідно з опитуванням Jooble, більша частина респондентів, а саме 42.4%, відповіли, що досить давно не отримували підвищення заробітної плати, у той час, як 23.9% опитаних навіть не пам’ятають, коли їхня зарплата підвищувалась. 21.7% отримали підвищення заробітної плати нещодавно та 12% опитаних — при переході на нове місце роботи.

Задоволеність рівнем заробітної плати та плани щодо її підвищення

74.1% опитаних Jooble спеціалістів зазначили, що незадоволені рівнем своєї заробітної плати, частина з них зазначила, що поки не бачить шляху підвищення заробітної плати. В той самий час 23.6% відповіли, що їм вистачає їхньої зарплати, але хотілося б краще. Повністю задоволені своєю заробітною платою тільки 2.3% спеціалістів.

На питання щодо того чи планують пошукачі у найближчі пів року просити своїх роботодавців про підвищення заробітної плати, більша частина респондентів — 53.6% — відповіли, що мають такі плани. 

Їх мотивує просити про підвищення зарплати (за порядком спадання): інфляція, підвищення середньої заробітної плати по ринку, підняття власної кваліфікації та тривалий час роботи на одному місці. Щоб підняти собі заробітну плату більшість опитаних спеціалістів — 34.3% — обрала б знайти нове місце роботи з вищою заробітною платою (без розмови з нинішнім роботодавцем про підвищення), а 33.2% вважали б за краще знайти нове місце роботи з вищою заробітною платою та потім поговорити з нинішнім роботодавцем про підвищення. 32.5% опитаних були б готові попросити підвищення заробітної плати у нинішнього роботодавця та бути готовими до можливої відмови та звільнення.

Готовність до звільнення через заробітну плату

72.6% українських спеціалістів готові звільнитись, якщо заробітну плату не підвищать, а 27.4% опитаних до цього не готові. 

Якщо говорити про те, яким відсотком підвищення заробітної плати опитані були б задоволені, то думки розділились та більшість — 52.7% — фахівців були б задоволені підвищенням на 40%+. Наступною найбільш розповсюдженою відповіддю — у 33.6% випадків — стало задоволення підвищенням заробітної плати на 20-30%. 12.6% респондентів відповіли, що 10-20% їм було б достатньо, а підвищенням до 10% були б задоволені всього 1.1% опитаних.

Згідно з опитуванням Jooble, більша частина респондентів, а саме 63.8%, не була б задоволена нематеріальним заохоченням (оплата компанією навчання, оплачувана путівка на відпочинок, інші можливості заохочення) замість матеріального підвищення, а 36.2% спеціалістів це б влаштувало.

27.4% опитаних не готові звільнитись з поточного місця роботи, якщо заробітна плата не буде підвищуватись. У 35.1% випадків людей мотивує не просити про підвищення заробітної плати страх втрати роботи. 

Іншими розповсюдженими причинами, які вони зазначили під час опитування Jooble, були невеликий час роботи на поточному місці, попередні домовленості з роботодавцем, робота в бюджетній сфері та відсутність віри в те, що підвищення заробітної плати може дійсно відбутись. Навіть якщо обставини зміняться (збільшиться стаж роботи, відбудеться підвищення кваліфікації, підвищиться середня заробітна плата по ринку, тощо), 54.8% з опитаних українців все одно не будуть просити роботодавця про підвищення заробітної плати. Змінили б своє рішення та попросили б про підвищення 45.2%.

Опитування проведене аналітиками Jooble на основі анкетування 872 українських пошукачів у період з 18 червня по 5 серпня 2021 року. Анкетування було анонімним та складалося з 12 питань із запропонованими варіантами відповідей та можливістю написати власний варіант у деяких запитаннях для того, щоб розширити межі відповідей та дати респонденту можливість виразити свою точку зору. Опитування не проводилось в АР Крим та на непідконтрольній українській владі частині Донецької та Луганської областей. Були опитані респонденти віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 4%.

Довідка

Jooble — це один із найбільших сайтів для пошуку роботи в Україні та світі, що входить в топ-3 найпопулярніших ресурсів з працевлаштування. Сьогодні за допомогою Jooble люди знаходять роботу в 71 країні світу.

743
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно