74-й Міжнародний Каннський кінофестиваль: як презентуватимуть Україну в межах фестивалю

З 6 по 17 липня 2021 року відбудеться 74-й Міжнародний Каннський кінофестиваль, одна з головних подій світової кіноіндустрії. На фестивалі покажуть дві стрічки від України. 

В конкурсній програмі «Тиждень критики» буде представлений ігровий фільм режисера та сценариста Елі Ґраппа – «Ольга», знятий за участі української кінокомпанії Pronto Film. В програмі Спеціальних показів бере участь документальний фільм Сергія Лозниці «Бабин яр. Контекст» виробництва ATOMS & VOID.

Паралельно з фестивальною програмою працюватиме один із міжнародних кіноринків Marché du Film, на якому Україна вп'ятнадцяте буде представлена національним павільйоном.

Павільйон за підтримки Державного агентства України з питань кіно організовують КМКФ «Молодість», Українська Кіноасоціація, Асоціація кіноіндустрії України, Українська Кіноакадемія, кінокомпанія FILM.UA та інші профільні спілки та продюсерські компанії. На фестиваль та кіноринок у Каннах акредитовано майже 40 українських діячів кіногалузі.

Каннський кінофестиваль має надзвичайно важливе значення для розбудови культурної дипломатії України та розвитку кіновиробництва в країні. Національний павільйон у Каннах має на меті представити потужності України для розвитку міжнародного співробітництва та посилити її імідж як надійного партнера.

Голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук

Національний павільйон під традиційним слоганом #UkraineIsYourDestination, покликаний розширити міжнародне співробітництво в аудіовізуальній індустрії України, представивши досягнення у сфері кіно за останній час та потенціал кіновиробництва в цілому. У фокусі уваги Павільйону – останні зміни у законодавстві України, які відкривають нові привабливі можливості співпраці з іноземними кіновиробниками та суттєво розширюють горизонти розвитку міжнародних колаборацій. Вже зараз є прецеденти, які посилюють реноме України як перспективного партнера – у 2020 році на замовлення однієї з найбільших світових стрімінгових платформ Netflix у Києві відбувалися зйомки ігрового повнометражного фільму "The Last Mercenary" у співпраці з компанією Apple Tree Vision. Зараз у розробці перебувають наступні аналогічні проєкти.

Важливим акцентом в роботі Павільйону буде презентація локацій для зйомок в Україні. Зараз зорієнтуватися іноземним партнерам в цьому плані значно легше, адже нещодавно команда Української Кіноасоціації запустила довгоочікуваний онлайн проєкт — маркетплейс портал, який демонструє можливості кіноіндустрії країни — зручний стандартизований онлайн-каталог з інформацією про локації для знімання, переваги та особливості зйомок в Україні. Будь-хто з професіоналів галузі може розмістити на сервісі свою локацію, відповідати на запити користувачів та промотувати свої продакшн-послуги. На порталі розміщені також нормативно-правові документи, важливі для міжнародної співпраці у сфері виробництва контенту, а також представлені кіноінституції, фестивалі та головні гравці індустрії.

ОМКФ та КМКФ «Молодість» у програмі Павільйону представлять можливості українських кінофестивалів, рівень проведення та репутація яких зміцнюється з кожним роком. Фестивалі регулярно збирають в Україні професійну кіноспільноту з різних країн, виконуючи місію інтеграції та встановлення експертних зв’язків між Україною та світом.

Українське кіно останнім часом набуває все більшої суб’єктності у міжнародному кінопросторі, завойовуючи престижні нагороди на фестивалях та привертаючи увагу до нашої країни. КМКФ «Молодість» вже багато років виступає об’єднавчим майданчиком для українського та світового кіно, і ми й надалі будемо докладати зусиль для того, аби наші голоси звучали у світі гучніше.

Генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі

Джерело: Державне агентство України з питань кіно

812
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно