Архітектор Сергій Махно закликає зберегти будівлю «Квіти України»

Архітектор, дизайнер, переможець багатьох міжнародних конкурсів Сергій Махно закликає зберегти архітектуру будинку «Квіти України», котра знаходиться у Києві за адресою: вулиця Січових Стрільців, 49. Її планують перебудувати в скляну офісну будівлю.

«Квіти України» — будівля, збудована за проєктом українського архітектора Миколи Левчука, є одним з найяскравіших прикладів архітектури українського модернізму. Вона призначалася та довгий час слугувала як квітковий ринок, а також простір для експериментальної флористики. У 1986 році архітектура «Квіти України» була визнана найкращою серед проєктів у Радянському Союзі.

Концепт реконструкції передбачає майже повну перебудову головного атріуму об’єкту, зведення 9-поверхового скляного фасаду та будівництво підземного паркінгу.

«Коли мене питають про найулюбленіше місто у світі, а питають, повірте, часто, я завжди відповідаю — Київ. Тут я виріс, тут пройшла моя юність, тут народилися мої діти. Те, що намагаються зробити з містом — це плювати в його душу. Те, як реагує громада — гордість і надія. Київський модернізм — унікальний символ епохи, його з'їжджаються дивитися з усього світу. Давайте берегти й цінувати те, що зашито в нашому культурному коді. А місць для нових офісних центрів також вистачить», — каже Сергій Махно.

Нагадаємо, 6 липня пройшла мирна акція, у рамках якої активісти створили відкритий лист, який може зберегти унікальну архітектуру будинку та не дати власникам звести типовий офісний центр.

Але вже 12-го липня біля «Квітів України» почала працювала важка техніка і зносити будівлю. До обіду вже була зруйнована нижня частина атріуму. Місцеві жителі почали блокувати техніку і станом на вечір 12-го липня їм вдалось призупинити демонтажні роботи. Паралельно відомо про подання у відповідні установи кількох судових позовів.

Проте координатори ініціативної групи «Зберегти Квіти України» повідомляють, що «враховуючи досвід спілкування із забудовником, ми розуміємо, що як тільки розійдемось — роботи розпочнуть знову». Тому наразі активісти закликають усіх небайдужих прийти до будівлі на чергування або надати будь-яку іншу волонтерську допомогу.

Ініціативна група також створила офіційну сторінку акції у Facebook «Зберегти Квіти України», де можна дізнатись про історію будівлі, правову складову запланованої реконструкції та слідкувати за наступним розвитком подій. Актуальні новини з цього питання також публікує Instagram-сторінка Ukrainian Modernism.

Як можна допомогти

699
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно