Благодійність у 2021 році: наскільки добрішими стали українці?

67% українців долучаються до благодійності у 2021 році, що на 7% більше, ніж у 2019. Такі дані дає нам дослідження «Благодійність очима українців 2021» від Zagoriy Foundation, яке аналізує теперішній стан некомерційного сектору, актуальні питання та зони подальшого розвитку.

З 2019 року Zagoriy Foundation досліджує стан благодійності в Україні. Фонд Zagoriy Foundation — єдині, хто проводить ґрунтовні дослідження третього сектору та дає змістовну базу для розуміння ситуації та подальшої роботи.

Дослідження «Благодійність очима українців у 2021» порівнює дані з аналогічним дослідженням 2019 року для відслідковування розвитку та формування типового портрету благодійника. Так, у 2021 році вже 67% українців долучаються до благодійності, коли у 2019 році було 60%.

Також значно зросла середня пожертва українця на квартал: у 2021 році ця сума становить вже 398 грн, що майже удвічі більше, ніж у 2019 році (208 грн/квартал).

З чим це пов’язано? З кожним роком культура благодійності та інформаційна підтримка некомерційного сектору росте, громадськість дізнається більше про фонди, організації та їхню діяльність, але попереду ще багато роботи. Як і минулого року, респонденти зазначають, що саме брак інформації зупиняє їх долучитися до благодійності. Тож перед сектором стоїть важливе завдання: надавати вичерпну інформацію про свою діяльність, впроваджувати прозору звітність та вести відкриту комунікацію з благодійниками. Але чи залежить це тільки від сектору?

Zagoriy Foundation вже не перший рік говорить, що про добрі справи варто розповідати, і це стосується не тільки фондів та організацій, а й благодійників. Найпопулярніші канали, звідки люди дізнаються про проблеми — саме друзі та близькі і соціальні мережі. Це ще раз доводить важливість розповсюдження інформації про актуальні проблеми. За даними дослідження, 30% респондентів стверджують, що про добрі справи потрібно розповідати.

Минулі два роки стали безпрецедентними у всесвітній історії: пандемія, криза, часи невизначеності. Усі ці фактори вплинули на кожну сфери життя, і благодійний сектор — не виключення. Фокус суспільства змістився, а бажання об’єднуватися проти проблеми — зросло як ніколи раніше. Зросла підтримка саме медицини серед українців, що логічно пояснюється пандемією COVID-19.

Дослідження «Благодійність очима українців» зображує портрет типового благодійника у 2021 році та відслідковує зміни, порівняно з 2019. Це дає нам всім можливість подивитися зі сторони неокмерційний сектор та зрозуміти, які напрямки роботи важливі та на що треба звернути увагу.

З повним дослідженням можна ознайомитися за посиланням

367
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно