Боротьба з паліями за чисте повітря від Isobar та Amplifi Ukraine в національній кампанії “Нам цим дихати”

Щовесни та восени в повітрі разом з димом зависає питання: "Як цим дихати?" І справа не в традиційному вересневому шашликуванні чи вихлопних газах старих вантажівок — проблема значно глибша. Сезонне спалювання бур’янів шкодить усім нам, тож ми вирішили запустити всеукраїнський соціальний проєкт «Нам цим дихати».

«Нам цим дихати» наголошує, що спалювання листя — це погано, і заохочує населення до альтернативних методів перероблювання бур’янів — компостування.

Двічі на рік українці власноруч занурюють нас у димову завісу. Їхня звична сезонна традиція спалювати листя, гілки та бур’яни перетворюється на справжню екологічну катастрофу. Деякі такі багаття знищують сотні гектарів лісів, полів і домівок.

За даними дослідження Gradus*, 39,4% українців продовжують спалювали суху рослинність. А 52% паліїв навіть не знають про небезпеку від такого способу!

Тож в цьому проєкті ми зосередилися на шкоді диму для здоров’я. Amplifi Ukraine та Isobar Ukraine, разом з громадською організацією Центр розвитку інновацій та ПРООН запустили масштабну інформаційну кампанію. Ми прагнемо закликати громади компостувати бур’яни та листя замість спалювання, і для цього говоритимемо з ними через телебачення, діджитал та радіо.

Ми впевнені, що глобальну проблему потрібно вирішувати на глобальному рівні. Тому ми вивчили аудиторію наших «паліїв» та розібралися, як до них достукатися. Розмову зі старшим поколінням ми ведемо через соціальні ролики та освітні сюжети на їхніх улюблених телеканалах медіагруп Інтер та Україна. Аудиторію середнього віку ми залучимо через діджитальні ресурси Google, Facebook, а також цілу низку локальних лідерів на кшталт Gismeteo, Megogo, Admixer, Starlight Digital тощо. А молодь? Її ми «вербуватимемо» в агентів змін, адже, згідно з даними Gradus, 20% людей, які перестали палити бур’ян, зробили це на прохання дітей та онуків.

Юлія Карпушина, СЕО Amplifi Ukraine, ініціаторка проєкту 

Шлях команди проєкту «Нам цим дихати» – емоційна комунікація з кожним з обраних сегментів цільової аудиторії: 1) старшого покоління із господарством і 2) дітей та онуків для впливу на бабусь, дідусів та інших родичів. 

Як правильно компостувати? Цьому навчать прості та зрозумілі листівки-інструкції, які ми поширимо серед близько 100 чинних громад України.  

Ефективність кампанії ми виміряємо за допомогою ще одного дослідження від Gradus. Його компанія зробить після першого весняного флайту проєкту, а результати ми дізнаємося вже в травні. Другий флайт заплановано на вересень 2021 року — адже тоді люди спалюють опале листя.

Креативну ідею проєкту надихнула позиція "Онуки — то святе", бо турбота про майбутнє онуків мотивує старше покоління сильніше за турботу про власний добробут. Разом із продакшеном Cashmere Films наша команда створила серію роликів із головними героями — дітьми. Граючись на задимлених дитячих майданчиках, вони закликають бабусь та дідусів не палити листя та бур’ян, а послуговуватися альтернативним методом – компостуванням. Наша задача – не залякати українців, а дати їм корисну альтернативу.

Анна Жуковська, СЕО Isobar Ukraine

Кампанію створено за підтримки Партнерів проєкту: Inter Media Group, Медіа група Україна, а також Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, дослідницької компанії Gradus та локальних і глобальних діджитальних ресурсів.


*За даними дослідження в рамках проєкту «Нам цим дихати», проведеного аналітичною компанією Gradus на замовлення Amplifi Ukraine та Isobar Ukraine шляхом опитування серед понад 1200 учасників онлайн-панелі Gradus у віці 14-65 років, які мешкають у селах та містах.

1380
dentsu Ukraine
Україна
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно