Час трансформацій: як культурні заходи України долають карантин

Карантин став викликом для всіх індустрій, як і для сфери культурних заходів. Обмеження та нові правила спонукають до пошуку нових ідей і форматів. 16 липня під час пресбрифінгу “Креативні індустрії в умовах карантину. Сценарії розвитку майбутнього” представники різних культурних та освітніх заходів розповіли, які виклики стали для них найскладнішими та які рішення знайдені для виходу із кризової ситуації.

Фестивальна локація ARCHIKIDZ!

До дискусії долучилися:

1) Ольга Глініна — директорка фестивалю ARCHIKIDZ!, керівниця лабораторії архітектурної освіти Малої академії наук України.

2) Денис Іванов — директор кінокомпанії Arthouse Traffic.

3) Дар'я Аверченко — очільниця відділу комунікацій фестивалю документального кіно Docudays UA.

Модератор пресбрифінгу — виконавчий директор “Українського культурного фонду” Юлія Федів.

Ольга Глініна розповіла, як була організована робота з дітьми під час фестивалю ARCHIKIDZ! Малої академії наук України. Найбільшим викликом для організаторів стали нові вимоги до збору дітей. На одному майданчику — не більше 10 дітей.

“Наш фестиваль минулі роки тривав 2 дні, під час яких на одному майданчику одночасно працювали 20 команд. Цього року ми проводимо фестиваль майже місяць. Чому так? З огляду на карантин ми не можемо збирати більше ніж 10 дітей на одній локації. Тому, щоб зібрати 20 команд, ми вирішили провести захід 20 днів. Кожен день — робота з новою командою. Ми не будемо приховувати, що дуже втомились за цей час. Але ми розуміли, що краще у такому режимі працювати, ніж не працювати взагалі”, — поділилася Ольга Глініна.

Щодня нова група дітей під менторством професійного архітектора чи дизайнера створювала свій проєкт міста. Організатори знімали творчий процес, монтували відео, поширювали запис майстер-класів в соціальних мережах і запрошували дітей з інших міст долучатися онлайн.


“Зараз ми відкриваємо виставку дитячих робіт для всіх охочих, щоб показати результат роботи учасників та архітекторів. Ми дякуємо кожному, хто допоміг нам зробити цей захід — тільки завдяки підтримці друзів і партнерів нам вдалось його реалізувати попри всі ті виклики, з якими ми зустрілися.” — говорить директорка фестивалю ARCHIKIDZ!

За 20 днів фестивалю було створено більше ніж 20 проєктів від 20 різних дитячих команд. Зараз вони представлені у павільйоні №3 на ВДНГ. Завітати на виставку можна 19 і 22 липня за попередньою реєстрацією.

Своїм досвідом проведення заходу під час карантину поділилася Дар'я Аверченко — очільниця відділу комунікацій фестивалю документального кіно Docudays UA.


“Ми стали першим кінофестивалем в Україні, який пройшов в онлайн-режимі під час карантину. Цей досвід був цікавим. Він бадьорив нас під час карантину. Щоб проводити стріми подій, ми обладнали студію, на зразок телевізійної, у нашому офісі.Так ми змогли транслювати зустрічі з документалістами та правозахисні події. У роботі з дітьми онлайн були як плюси, так і мінуси. Ми щороку готуємо програму фільмів “Docu/Діти”. В межах цієї програми ми даємо можливість нашим юним глядачам поспілкуватися з авторами. В онлайн-режимі це було здійснити складніше, але ми знайшли вихід — діти залишали свої питання під фільмом на платформі нашого онлайн кінотеатру DOCU/SPACE і спілкувалися з авторами онлайн. Також ми змінили формат дитячого садочка. Він був створений 5 років тому спеціально для батьків, які прийшли на перегляд кіно і не знали, де залишити дитину. З роками наш садок перетворився у клуб по інтересах, де ми розповідаємо молоді про те, що таке права людини. І цього року ми вже переіменували “DOC/САДОК” у “DOCU/ТАБІР”. Цього року ми провели конкурс для дітей від 10 до 14 років. Ми запропонували учасникам зняти документальне кіно про свою ізоляцію і показати, як відбувається їхній карантин. Ми отримали відео від 8 фіналістів конкурсу та разом з нашими партнерами, Школою документального кіно, монтували фільм. Зараз його можна подивитися на нашій фестивальній сторінці у ФБ. Ми раді, що нам вдалося зробити всеукраїнський конкурс. Якщо раніше до нас приходили переважно діти сімей, які живуть поруч з фестивальною локацією (кінотеатром “Жовтень”), то цьогоріч до нас долучилися юні учасники з різних регіонів”, — говорить Дар'я Аверченко.

Цікавий досвід карантинного онлайн-режиму пережив і фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків “Чілдрен Кінофест”. Про досвід роботи команди у цей період розповів генеральний директор фестивалю Денис Іванов.

“У нас є традиція — коли завершується навчальний рік, ми організовуємо у 24 містах України Чілдрен Кінофест, куди приходять діти з батьками або бабусями і дідусями. Ця подія минулого року зібрала більше ніж 50 тисяч глядачів. Цього року ми провели фестиваль онлайн, який переглянули 136 тисяч глядачів. Більше ніж 22 тисячі взяли участь у голосуванні за кращі фільми.
Це був челлендж для нашої команди. Який висновок ми зробили? Попри те, що доступ до фестивалю був майже у всіх регіонах України, дивились його переважно у Києві та тих містах, де раніше Чілдрен Кінофест відбувався офлайн. Попри те, що у кожному обласному центрі у нас були медіапартнери, а також інформаційна підтримка обласних державних адміністрацій. На жаль, це не впливає на культуру кінопереглядів. Взагалі за час карантину ми провели вже 5 онлайн-фестивалей, але ми дуже хочемо повернутися у кінотеатри”, - сказав Денис Іванов.

На думку учасників пресбрифінгу, карантин не маю бути завадою для діяльності. Варто змінюватися і шукати нові формати, об'єднуватися, обмінюватися досвідом та залишатися гнучкими. Культурне життя не має стояти на паузі, адже розвиток креативності допомагає залишатися більш стійким у нестабільний час.

Організатор пресбрифінгу — фестиваль архітектури для дітей ARCHIKIDZ! та Мала академія наук України. Захід відбувся на фестивальному майданчику ARCHIKIDZ! на ВДНГ. 

680
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно