Дата-центр з інвестиціями в $1 млрд: TECHIIA планує побудувати технопарк

Міністерство цифрової трансформації України та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA анонсували перший в Україні масштабний технологічний проєкт, що вирішує глобальну світову проблему в швидкісній обробці даних.

Міністерство цифрової трансформації України та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA підписали Меморандум про співпрацю щодо розбудови галузі інформаційних технологій, будівництва дата-центрів, розвиток кіберспорту та STEM-освіти. 

Співпраця передбачає реалізацію проєкту Екотехнопарку в Херсонській області. В його основі — дата-центр потужністю до 500 МВт, який виконуватиме функції зберігання, обробки даних та 3D-рендерингу. Дата-центр планують побудувати із використанням новітніх технологій та із врахуванням турботи про навколишнє середовище. Тепло, яке виділятиме дата-центр, планують утилізувати в агрофермі, яка також буде частиною Екотехнопарку.

Для реалізації першої черги проєкту планують залучити не менше $200 млн інвестицій в інфраструктуру. Дата-центр буде обслуговувати обладнання вартістю близько $1 млрд доларів. Об’єкт потребує не менше 200 робочих місць. Мінцифри підтримує проєкт та сприятиме його реалізації.

«Україна — цифрова країна, в якій стрімко розвиваються ІТ-інновації. Ми поставили перед собою ціль подвоїти частку ІТ-сектору до 10% ВВП України і така співпраця сприяє розвитку технологічної екосистеми та прискоренню цифрової трансформації країни. Будівництво такого потужного дата-центру дозволить Україні надавати послуги зі швидкісної обробки даних та створити нові робочі місця. Впевнений, що наша країна здатна стати найпотужнішим IT-хабом у Центральній та Східній Європі, який залучатиме міжнародні інвестиції в Україну та зміцнити наші позиції на світовій арені» — зазначає Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Екотехнопарк — це нова ніша для масштабних інвестицій в українську IT-галузь. Для цього в нас є все: зручна для великих зарубіжних клієнтів географія між Європою та Азією, дешева електроенергія, швидкий та якісний інтернет. І найголовніше — таланти. Ми вдячні Міністерству цифрової трансформації за підтримку і бажання посилювати технологічну репутацію нашої країни. 

керуючий партнер холдингу TECHIIA Юрій Лазебніков

«Реалізації цього проєкту сприятиме ухвалення законопроєкту №3199 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії», який дозволить системним інвесторам на прозорих умовах спеціального аукціону отримати конкурентний тариф і укласти довгостроковий договір на постачання електричної енергії з державними генерувальними компаніями. Адже побудова цього ЦОДу загальною потужністю до 500 Вт дозволить максимально завантажити всі шість енергоблоків Запорізької АЕС», — додав заступник Міністра цифрової трансформації України з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Серед інших стратегічних напрямків співпраці міністерства та компанії — розбудова кіберспортивної інфраструктури, зокрема, будівництво кіберспортивних арен та готелів, розвиток STEM-освіти в Україні та реалізація проєктів корпоративної соціальної відповідальності.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації України



653
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно