Державні підприємства цифровізуються завдяки стартапам — ПАТ Укрзалізниця першою відкриває двері для інновацій в рамках Future of Mobility Lab

ПАТ Укрзалізниця та 1991 Open Data Incubator за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі, а також Офісу Національної інвестиційної ради України запускають Future of Mobility Lab. UZ edition — першу в Україні інкубаційну програму, що відкриває держсектор стартапам.

13 вересня 2018 о 12:00 ініціатори презентували проект в офісі 1991 Civic Tech Center.

Future of Mobility Lab.UZ edition буде розвиватися як інкубаційна програма для стартапів, які прагнуть переглянути технологічний бекграунд Укрзалізниці та мають ідею спільного проекту з підприємством. Це пілотна програма у сфері реформи державних підприємств, яка покликана закласти тенденцію їх тісної співпраці з стартапами для створення актуальних державних послуг для громадян і якісної діджиталізації внутрішніх систем в державі. Проект реалізується власними силами ініціаторів.

До участі в інкубаційній програмі запрошуються команди з інноваційними ідеями та актуальними рішеннями для покращення екосистеми мобільності та перевезень у наступних сферах:

  • Скоринг та використання даних в закупівлях (інтегровані страхові рішення, оптимізація роботи з підрядниками),
  • Альтернативні витрати на вантажні перевезення (електронні контролери тощо),
  • Пасажирські перевезення (рішення для пасажирів на всіх етапах подорожі, доповнена та віртуальна реальність),
  • Управління непрофільними активами та складами (IoT та блокчейн),
  • Альтернативні експериментальні рішення (machine learning, соціальні проекти).

Протягом безкоштовної тримісячної програми Future of Mobility Lab. UZ edition в 1991 Open Data Incubator відібрані стартапи працюватимуть над розробкою пілоту свого проекту, отримають менторську підтримку провідних експертів галузі та доступ до даних та необхідної інфраструктури Укрзалізниці. По завершенню програми відбудеться демо день, під час якого фіналісти презентуватимуть свій проект для гостей та потенційних інвесторів.

При відборі проектів на участь у програмі будуть оцінюватись інноваційність рішення, його актуальність для ринку, рівень соціального або економічного впливу та сама команда проекту. Використання API Укрзалізниці в основі ідеї буде перевагою. До участі у проекті заплановано відібрати 10-12 команд. Подати заявку та ознайомитись з деталями програми можна за посиланням.

Дедлайн подачі проекті — до 04 жовтня (включно).

Укрзалізниця, одна з найбільших українських компаній, наразі має багато викликів у створенні свого цифрового обличчя - від автоматизації процесів до втілення складних інтегрованих рішень. Ми впевнені, що співпраця з молодими талановитими спеціалістами в рамках програми стане рушійною силою у процесі подальшої діджиталізації Укрзалізниці та виведення рівня послуг на якісно новий рівень, особливо у сфері пасажирських перевезень. Також ми прагнемо максимально заохотити участь молодих працівників УЗ у програмі чим мотивувати їх прагнення до осучаснення підприємства та надати можливість втілити свої ідеї у життя. 

Євген Кравцов, в.о. голови правління ПАТ Укрзалізниця

Проект також підтримується Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. 

Ми активно підтримуємо проект з експериментальною метою - напрацювання робочої моделі взаємодії між стартапами та державними підприємствами. Після завершення програми ми сумісно з партнерами розробимо конкретні рекомендації для державних підприємств щодо кооперації з ІТ-сектором та інноваційним середовищем та запропонуємо ці рекомендації на розгляд Уряду. В майбутньому усі державні підприємства залучатимуть ІТ-розробників до модернізації своїх процесів та послуг, які надаються громадянам.

Михайло Тітарчук, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України 

Програмою Future of Mobility Lab. UZ edition ГО SocialBoost та 1991 Open Data Incubator разом з ПАТ Укразалізниця запускаємо процес цифровізації державних підприємств. Це є першим важливим кроком для підвищення інвестиційної привабливості цих великих компаній, за кількістю яких Україна є першою у Східній Європі. Для ІТ-ринку це шанс отримати доступ до масиву важливих відкритих корпоративних даних та розкрити сповна їх комерційний потенціал. Не виїзджаючи з країни у пошуках крупних клієнтів, українські стартапи зможуть перетворити свої ідеї у реальні пілотні проекти державного значення. 

Денис Гурський, голова правління SocialBoost та засновник 1991 Open Data Incubator

Діджиталізація українського державного сектора стала одним із головних питань, яке обговорили члени Національної інвестиційної ради під час засідання на чолі з Президентом у травні цього року. Цей напрямок має колосальний інвестиційний потенціал, тож Офіс з радістю сприяв створенню Future Mobility Lab на базі Укрзалізниці. Потенційні міжнародні інвестори цікавляться досвідом України у запровадженні сучасних технологій для підвищення якості послуг державних підприємств. Багато з них готові долучитися до руху країни в цьому напрямку. Маю надію, що ця програма відкриє нові можливості для розвитку української галузі IT та залучення в неї іноземних інвестицій.

Юлія Ковалів, Голова Офісу Національної інвестиційної ради

Джерело: прес-реліз

1177
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно