Дія City планує зменшити податкове навантаження на IT-індустрію та створити нову альтернативу роботі ФОП

Мінцифра створює нові умови для розвитку IT-сфери за допомогою спеціального правового режиму Дія City. Для розробки законопроєкту команда адаптувала світові практики і залучила українських та міжнародних спеціалістів.

На спільній робочій зустрічі Мінцифри та Комітету цифрової трансформації зі стейкхолдерами законопроєктів про Дія City обговорили зміни та опрацювали зауваження, відгуки та пропозиції до проєкту закону №4303 (про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні).

Мінцифра — не регулятор та не має наміру ним ставати. Більше того, ми за дерегуляцію та саморегулівну організацію учасників ринку. ІТ — це простір для росту. Наше завдання, як державного органу, гарантувати галузі такі умови, за яких цей ріст можливий. Деколи найкраще, що ми можемо зробити, — мінімізувати втручання.

Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-індустрії

Про зміни, які врахують у законопроєкті №4303-д, розповів народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв. Зокрема, передбачається запровадження чіткого та широкого переліку дозволених у рамках Дія City видів діяльності — за виключенням діяльності дата-центрів. При цьому до 10% доходів можна буде отримувати з інших сфер. Крім того, за словами команди, буде скасовано оцінку плану реалізації стартап-проєктів у разі надання їм статусу резидента Дія City.

Також буде зменшено кількість підстав для виключення зі спецрежиму, обмежено організацію резидентів в отриманні інформації щодо бізнесу, максимальний розмір внесків та їх цільове використання.

Розширення застосування ФОП на трудові відносини, як і раніше, визнано неможливим в умовах чинного законодавства, оскільки це суперечить трудовому законодавству України і може призвести до повної втрати прав співробітників.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації України

654
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно