Дослідження Microsoft: навчання співробітників — один з ключових чинників успішного впровадження штучного інтелекту в бізнесі

Корпорація Microsoft представила результати масштабного міжнародного дослідження. Експерти прийшли до висновку, що одним з ключових чинників для досягнення успіху при впровадженні ШІ, окрім самих технологій, є всебічне навчання співробітників. В ході дослідження було опитано близько 12 000 співробітників і керівників великих компаній на 20 ринках по всьому світу з 12 по 30 березня. У дослідженні розглядається перелік навичок, необхідних для процвітання бізнесу по мірі збільшення популярності ШІ, а також важлива інформація, отримана від компаній, які впроваджують ШІ у свою діяльність.

Сьогоднішня ситуація у світі — це безпрецедентна подія для бізнесу будь-якого масштабу і галузі. Найближчі місяці стануть дуже важливим етапом перевірки здатності організацій швидко адаптуватися до нових реалій. Цифрова трансформація прискорилася в рази, і ми бачимо, що саме технології штучного інтелекту допомагають бізнесу залишатися більш гнучким і конкурентоспроможним. Щоб повною мірою використовувати потенціал ШІ, компаніям необхідно приділяти увагу не лише навчанню роботі з технологією, а й розвитку особистісних якостей, творчих і соціальних навичок своїх співробітників. Люди — найцінніший актив будь-якої організації, а штучний інтелект — цифровий інструмент, який допоможе їм досягти більшого.

прокоментував Ян Пітер Де Йонг, генеральний директор Майкрософт Україна.

Високорозвинені компанії роблять акцент на підвищенні навичок співробітників і впровадженні ШІ

93% компаній, які активно використовують ШІ, планують організувати або вже мають програми з підвищення компетенцій своїх співробітників. Крім того, майже дві третини (64%) співробітників в цих компаніях говорять, що вони вже отримали вигоду від програм перекваліфікації. У співробітників компаній, які почали впроваджувати ШІ, цей показник падає приблизно до третини (37,8%).

Переважна більшість (84,4%) керівників компаній, які активно впроваджують ШІ, відзначають бізнес-вигоду від використання технології, в порівнянні з 58,9% організацій, що знаходяться на більш ранньому етапі впровадження. Організації, що активно впроваджують технологію, більш ефективно використовують ШІ для вдосконалення клієнтського сервісу (44,9% проти 28,1%), а також при розробці нових продуктів і послуг (56,7% проти 40%).

Дослідження показують, що провідні фірми у сфері ШІ зосереджені на тому, щоб ШІ доповнював таланти їхніх людей. Ці компанії розвивають навички співробітників в кожній категорії — від поглибленого аналізу даних і критичного мислення до комунікабельності та креативності.

У цьому новому середовищі функціонування компаніям буде потрібна людська винахідливість, щоб відновити свій бізнес. У контексті нових правил взаємодії з клієнтами, партнерами та стейкхолдерами інноваційні організації та ті, які здатні до адаптації, будуть працювати краще. Це дослідження показує, що фірми-лідери у сфері ШІ знаходяться в кращому становищі, тому що вони вкладають більше коштів і більше зосереджені на тому, як нові технології можуть доповнити навички їхніх працівників.

Азім Азхар, експерт сфери ШІ та засновник Exponential View

ШІ створює культуру компанії, більш орієнтовану на інновації та навчання

Майже всі (92%) опитаних співробітників висловили бажання брати участь в ініціативах щодо розвитку ШІ-компетенцій. В середньому 70,2% співробітників упевнені в тому, що роботодавець вживає достатньо заходів, щоб підготувати їх для роботи з ШІ в майбутньому. Цей показник падає до 42,4% співробітників в компаніях, які тільки почали впроваджувати ШІ у свою діяльність, що підкреслює можливість для компаній почати свій шлях у ШІ.

Лідери, які активно впроваджують ШІ у свою діяльність, побачили, що наявність правильних навичок дозволяє їм отримати більше користі від ШІ. Це своєю чергою спонукає їх розширювати використання ШІ та продовжувати підвищувати навички співробітників своєї організації.

Ян Пітер Де Йонг, генеральний директор Майкрософт Україна.

Огляд основних результатів дослідження доступний за посиланням.

Методологія

У період з 12 по 30 березня KRC Research провела випадкову онлайн-вибірку з приблизно 12 000 осіб, що працюють з корпоративними компаніями. На кожному ринку вибірка складалася як мінімум з 500 працівників і 100 лідерів (директор / старший виконавчий рівень і вище). Представлені ринки: Німеччина, Великобританія, Росія, Польща, Чехія і Словаччина (разом узяті), Угорщина, Австралія, Бразилія, Ізраїль, Туреччина, Південна Африка, Об'єднані Арабські Емірати, Сполучені Штати Америки, Індія, Канада, Італія, Нідерланди, Іспанія та Швеція.

Про Microsoft

Microsoft (Nasdaq "MSFT" @microsoft) забезпечує умови для цифрової трансформації в епоху «інтелектуальної хмари» та «інтелектуальних технологій». Місія компанії — дати можливість кожній людині та організації на планеті досягти більшого.

1260
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно