Дослідження: Українці частіше читають в Telegram новини, ніж спілкуються між собою

Дослідження, проведене українським сервісом Telemetrio, розкриває динаміку та особливості українського сегменту Telegram за останній рік. Зокрема, аналітики вивчили, яку роль відіграє Telegram в розповсюдженні інформації на другий рік повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За останній рік український сегмент Telegram зазнав неабияких змін. В процесі дослідження виявилось, що більшість українських користувачів (85.4%) використовують Telegram для того, щоб слідкувати за актуальними новинами. І лише на другому місці за метою використання – особисте спілкування з друзями та рідними. Таким чином, Telegram став не стільки месенджером, скільки повноцінною соціальною мережею, в якій найбільші канали обганяють за популярністю класичні ЗМІ.

Загалом за активністю використання Telegram Україна займає 11 місце в світі: трохи більше 33 тисяч активних каналів, які охоплюють 282.6 млн підписників у сумі. Найчастіше українці підписані на 5 і більше каналів, тому загальна кількість підписників значно перевищує населення України.

Найбільше українські користувачі полюбляють категорії “новини & медіа” та “політика”, які налічують 118 млн та 30 млн підписників відповідно. Цікаво, що у світі ці категорії не входять навіть у ТОП-3 за популярністю. Це пояснюється збільшеним попитом на новини через війну, ситуацію на фронті та інші події, так чи інакше пов’язані із вказаними причинами. Наприклад, в ТОП-10 каналів з найбільшим приростом за рік, опинився офіційний канал “Повітряні Сили ЗСУ”. Разом з тим росте популярність і неофіційних “детекторів” ракет – канали, які також сигналізують про повітряну небезпеку.

Більшість українських політиків, діячів та навіть військових також обирають комунікувати з аудіторією через Telegram. Аналітики Telemetrio проаналізували популярність українських відомих особистостей в Telegram каналах за кількістю згадок та їхнім характером (позитивні, негативні чи нейтральні). Очікувано, на першому місці за кількістю згадок опинився Президент України Володимир Зеленський.

Завдяки швидкості поширення інформації і загальному росту популярності платформи, не оминають її і волонтери. Загалом українці поширили через Telegram 38.5 тисяч банок за період з 1 січня до 1 листопада 2023 року. Які фонди збирали найбільше грошей і на що саме - можна прочитати в дослідженні, завантаживши його за посиланням за донат чи поширення. 

Хто і як проводив дослідження: Telemetrio – це сервіс аналітики Telegram-каналів. Команда сервісу працювала над дослідженням впродовж 1,5 місяців і охопила 5 млн аудиторії. В процесі дослідження використовувались як статистичні дані сервісу, так опитування користувачів та адмінів каналів. Дослідження покриває такі питання: Які тренди Telegram в світі? Які нюанси використання Telegram в Україні? Який портрет середньостатистичного користувача і адміністратора каналів? Де і коли найкраще розміщувати рекламу в Telegram тощо. 

699