Відкритий лист Прем’єр-міністру України: експерти УКФ вимагають розпустити Наглядову раду Фонду

Український культурний фонд — це державна установа, запущена у 2018 році, що видає гранти на реалізацію культурних проєктів. 

Нещодавно понад 100 експертів Українського культурного фонду підписали відкритий лист Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю з вимогою розпустили Наглядову раду Фонду.

Ілюстрація: Український культурний фонд

Що сталося

В Українському культурному фонді відбувся грантовий сезон 2021 року. Коли проєкт бере участь у конкурсі, він проходить такі етапи:

  1. реєстрація в електронному кабінеті,
  2. технічний і експертний етап конкурсного відбору,
  3. за схвалення експертів, проєкт відправляють на переговорні процедури та схвалення дирекцією фонду, 
  4. останній етап — погодження наглядовою радою Українського культурного фонду.

Весь шлях проєкту можна відстежувати в особистому кабінеті заявників.

Цього року учасники конкурсу заявили, що на третьому етапі більшості проєктів відмовили без пояснення причин, а перевагу надали проєктам, які отримали менше голосів.

Відкритий лист

Про порушення процедури говорять представники культури і експерти Українського культурного фонду. Наприклад, команда фестивалю Kharkiv MeetDocs мала досвід співпраці з Фондом у 2018 та 2021 роках: «Цього року ми знову отримали високі бали від експертів, листом нас запросили до переговорних процедур, які де-факто не відбулись. Цілий місяць нічого не відбувалось, коли 21 травня ми (і як виявилось ще понад 50 проєктів, які мали найбільші бали й посідали перші місця в списку переможців) отримали лист, що проєкт затверджений дирекцією фонду, але на засіданні ради 20 травня скасований рішенням НР без коментарів та апеляцій».

У відкритому листі експерти наголошують, що принцип прозорості та розподілення коштів на культурні проєкти опинився під загрозою через дії Наглядової ради — відхилення фінансування проєктів, які отримали високі оцінки від експертів, на третьому, завершальному етапі конкурсу без належної аргументації.

Ці дії нівелюють напрацьовані робочі механізми відбору проєктів та завдають репутаційної шкоди, провокуючи втрату довіри до інституції — довіри, яку команда Фонду змогла здобути завдяки наполегливості та поступовості.

йдеться у листі

Серед критичних дій вказали:

  • Наглядова рада цілеспрямовано своєю популістською риторикою нівелює досягнення Фонду за 3 роки. Постав ризик повного руйнування процедур Фонду та впровадження практики «ручного управління» за закритими дверима.
  • Запущено самовільний процес нівелювання повноважень незалежних експертних рад. Необґрунтований перегляд результатів конкурсів і відхилення проєктів з високим рейтингом без роз’яснення причин, зводить процедуру незалежного експертного оцінювання до технічного відбору та підготовки «рекомендаційного» списку для тих, хто «вирішує» насправді. Експертні рекомендації виявляються цілком і повністю відкинуті в процесі прийняття рішень.
  • За каденцію нової Наглядової ради руйнується довіра громадськості до Фонду — інституції, навколо якої консолідувалася культурна спільнота, аби зробити її зразковою з точки зору прозорості процедур та колективності рішень. Окремі члени Наглядової ради цілеспрямовано знецінюють професійність експертів УКФ, нешанобливо висловлюються щодо досягнень грантоотримувачів минулих років, надміру зосереджуються на дріб’язкових процедурних моментах, показово ігнорують досягнення УКФ.
  • Через дії Наглядової ради останніми місяцями масово звільняються співробітники інституції, виконавчого директора не призначено, а Рада фактично перебрала на себе функціонал Дирекції Фонду.
  • Без діалогу зі співробітниками Фонду, з експертними радами та з ширшою культурною спільнотою де-факто відбулась зміна пріоритетів Фонду на 2021 рік, а також зміна правил конкурсу, як от нова норма про перекладання вартості аудиту на грантоотримувача, введена після публікації інструкцій для заявників та Порядку проведення конкурсного відбору проєктів. Ці новації суперечать законодавству та свідчать про перевищення повноважень Наглядовою радою.

Серед вимог експертів — розпустити поточний склад Наглядової ради УКФ, скасувати її рішення щодо проєктів з високим рейтингом і призначити виконавчого директора Фонду. 

Джерело: СлухLiga.net

909
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно