Фільм Наталії Ворожбит «Погані дороги», створений Kristi Films за підтримки УКФ, відібрали в конкурсну програму Венеційського міжнародного кінофестивалю

Режисерський дебют «Погані дороги» відомої української сценаристки і драматурга Наталії Ворожбит відібрали до конкурсної програми Тиждень критики (Settimana Internazionale della Critica) 77-го Венеційського міжнародного кінофестивалю.

Один з найстаріших та найвідоміших кінофестивалів класу А, незважаючи на пандемію коронавірусу, відбудеться з 2 по 12 вересня 2020 року. Конкурсна програма Тиждень критики — це незалежна паралельна програма фестивалю, яка проводиться Національною спілкою італійських кінокритиків (SNCCI) у Венеції вже в 35-й раз. Цьогоріч до програми увійшли дев’ять дебютних фільмів, створених режисерами з різних куточків світу, які змагатимуться у конкурсі.

Стрічка Наталії Ворожбит «Погані дороги» складається з п’яти окремих новел про відносини людей, понівечених війною. Всі історії об’єднані темою доріг. Ідея майбутньої картини взяла початок зі створення однойменної театральної п’єcи, яку Ворожбит написала на замовлення лондонського театру Royal Court. Прем’єра вистави з успіхом пройшла у жовтні 2017-го. Згодом авторка написала кіносценарій «Погані дороги», а в 2019 році проект виграв грант Українського культурного фонду.

За втілення проєкту взялася українська кінокомпанія Kristi Films на чолі з кінопродюсером Юрієм Мінзяновим. «Я прочитав текст п'єси ще задовго до її постановки в Лондоні і був вражений, тому одразу запропонував Наталі написати кіносценарій і вперше спробувати себе у якості режисера. Те, що ми візьмемо участь у програмі Тиждень критики Венеційського кінофестивалю, одного з найпрестижніших кінофестивалів класу А, — це дійсно величезне досягнення для українського кіно, адже сьогодні вітчизняний кінематограф переживає нелегкі часи», — коментує продюсер.

Наталія Ворожбит розповіла, що на створення фільму її підштовхнули власні переживання війни на Сході України. «Це авторська рефлексія на десятки інтерв'ю і свідчень людей, зібраних мною в регіоні військового конфлікту. Я взяла цілком реальні ситуації, у яких людина в екстремальних умовах здатна проявити свої як найкращі, так і найгірші якості. Участь у Венеційському кінофестивалі для мене – величезний стимул продовжувати знімати кіно, адже до цього моменту я сумнівалася, а чи не запізно я взялася за режисуру», — зазначила Ворожбит.

Акторів Наталія Ворожбит відбирала за принципом типажності. Тому на головні ролі взяла маловідомих, але, за її словами, талановитих та досвідчених артистів театру і кіно.

Українська прем’єра стрічки «Погані дороги» очікується восени 2020 року. 

1517
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно