Фокстроти: поп-музичний апґрейд класичної української поезії

Уперше в стінах Старого арсеналу відбудуться унікальні події: перфоманси-презентації авторського музичного альбому «Фокстроти». 10 треків, де використано тексти та фонограми записів Миколи Бажана, Михайля Семенка, Гео Шкурупія, Павла Тичини, Олекси Влизька, Філіппо Томмазо Марінетті, Володимира Сосюри, Раїси Троянкер, Сергія Жадана та ін.

«Фокстроти» — експериментальний side-project від кураторки літературних програм Книжкового Арсеналу Оксани Щур. На початку роботи над проєктом, ніхто з учасників не уявляв, наскільки дійсно інноваційним стане такий альбом та концерти-перформанси. 

Сергій Жадан, учасник проєкту: «Ми іноді дивовижно не помічаємо, наскільки поезія, яку прийнято називати класичною, хрестоматійною, насправді є сучасною й живою. У нас були великі поети, вони писали пластичні й музичні тексти, які хочеться співати й декламувати. Чим ми, власне, й займаємось».

Юрій Гуржи, учасник проєкту: «Коли ми зустрілися з Сергієм в Харкові, щоб подумати разом, як би міг звучати наш альбом на вірші українських поетів двадцятих, в мене вже майже була концепція, бо в моїй голові до цих віршів грав аванґардно-джазовий саундтрек.

Але на питання «а як ти це собі уявляєш?», Сергій відповів однією фразою, яка відразу вбила мою ідею: «Мені здається, це мусить бути доступно». І тоді я спробував уявити, як би звучали сучасні поп-пісні, якби до їх створення долучилися поети, що жили 100 років тому? А якщо ми перепишемо музичну історію?..

Чи надихнули б Тичину сучасні дискотечні груви? Щоб було, якби Серж Генсбур народився не в Парижі, а в Харкові, де колись жив його батько, і записував би еротік-поп на вірші Раїси Троянкер? А як би звучав реггей Лі Скретч Перрі на текст Володимира Сосюри? Чи міг собі уявити Бажан, що в ХХІ сторіччі під синтезатори заспіває з дитячим хором про Мелодії Космічної Ери?

Минуло півроку. Наші «Фокстроти» — спроба відповісти на всі ці питання».

У композиціях використано матеріали радіопрограми «Поезія» на Радіо Культура. А також звуки друкарських машинок та інших предметів, що належали мешканцям Будинку «Слово», із фондів Харківського літературного музею. 

Музично-літературний проєкт «Фокстроти» відбувається у межах виставкового проєкту ФУТУРОМАРЕННЯ за підтримки «Українського культурного фонду».

559
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно