Гіди зі всієї України підпишуть Маніфест безпечних екскурсій

В Україні стартував проєкт «Три на удачу», покликаний під час пандемії привернути увагу до популярної традиції туристів — терти скульптури на удачу. Кожен охочий гід може долучитися до проєкту і популяризувати правила безпеки під час екскурсій, зокрема дезінфекцію рук після дотику до пам’ятки. Для цього потрібно підписати Маніфест безпечних екскурсій на сайті.


Люди звикли носити маски, іноді обходитись без рукостискань, але можуть наражатись на небезпеку, коли торкаються пам’ятників на удачу. Дослідження науковців свідчать, що на поверхнях скульптур живуть десятки видів бактерій і вірусів. І коронавірус, що здатен передаватися через руки, може перетворити щасливу прикмету на небезпеку. Навіть коли Україна у зеленій зоні, нам не слід забувати прості антивірусні звички, серед яких дезінфікування рук серветками.

— говорить організатор проєкту, керівник напрямку гігієни корпорації «Біосфера» Олександр Лавров.

Амбасадорами проєкту «Три на удачу» стали популярні екскурсоводи: менеджер Києва Юлія Бевзенко, засновник одеського екскурсійного агентства Олександр Бабіч, а також знавець Львова Петро Радковець.

Безпека завжди була в пріоритеті на моїх екскурсіях, і я впевнена, що не тільки на моїх. Якщо ж ні, закликаю всіх гідів України ще раз звернути на це увагу. Навіть коли всі починають забувати про карантин, варто слідкувати за гостями, просити їх одягнути маску на вході до музею або кафе, не скупчуватись, коли вони слухають щось цікаве. Дезінфекція рук не менш важлива, бо рукавичками зараз ніхто не користується. Тому гіди, що підписують Маніфест безпечних екскурсій, отримують чималий запас дезінфекційних серветок.

— відзначає амбасадорка проєкту «Три на удачу» Юлія Бевзенко.

У рамках проєкту біля пам’ятників Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову в Києві, Дюку де Рішельє в Одесі та Усмішці у Львові з’являться Smile-поінти. Там можна буде потерти скульптуру на удачу, продезінфікувати руки та взяти участь у мінівікторині на знання історії пам’ятника.

Традиція терти скульптури на удачу виникла понад 2000 років тому. Давньогрецький філософ Демокріт помітив, що золоті руки скульптур у храмах поступово «худнуть» від поцілунків і дотиків парафіян. Тоді вважалося, що доторкнувшись до святині, можна забрати з собою частину її благодаті. З часом традиція ставала більш «професійною». Наприклад, уже багато століть у Нідерландах військові натирають руків’я шпаги д’Артаньяна у Маастрихті. Сьогодні звичай терти скульптуру залежить від міської легенди або особистості, якій присвячений пам’ятник.

* Smile — один з найбільших в Україні виробників товарів для особистої гігієни, частина корпорації «Біосфера». Smile виробляє паперові хустинки, серветки з натуральними оліями для догляду за шкірою рук, антибактеріальні та дезінфекційні серветки Smile Sterill Bio, що знищують усі відомі віруси.

699
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно