Компанія Microsoft представила нові технології для боротьби з дезінформацією

Microsoft представила 2 нові технології, що допоможуть боротись з дезінформацією. Про це в блозі компанії написали представники Microsoft Том Барт (Tom Burt), корпоративний віцепрезидент з безпеки та довіри користувачів, та Ерік Хорвіц (Eric Horvitz), керівник наукового відділу. Перша технологія, Microsoft Video Authenticator, покликана визначати діпфейки у медіафайлах, а друга — визначатиме контент в медіа, який використовується в маніпулятивних цілях.

В рамках Програми захисту демократії від Microsoft були представлені дві технології, які допоможуть в боротьбі з дезінформацією. Програма спрямована на підтримку чесних виборів та безпечності проведення кампаній в рамках демократичного процесу. Оскільки дезінформація може проявлятись у різних формах і одна технологія не зможе допомогти людям відрізнити, де правда, Microsoft розробила дві окремі технології, які вирішать різні аспекти даної проблеми.

Основна проблема — це, так звані, діпфейки (deepfakes), або синтетичне медіа — фото, відео або аудіофайли, змінені штучним інтелектом у важко визначний спосіб. Тому Microsoft анонсувала Video Authenticator, який здатний аналізувати фото чи відео для визначення ймовірності та оцінки довіри до того, чи медіафайли не були штучно змінені. У випадку відео дана технологія може показувати відсоток ймовірності справжності файлу у реальному часі для кожного кадру під час відтворення відео. Дана технологія ідентифікує межу накладення діпфейку, яку не визначити людським оком. Ця технологія була розроблена Microsoft Research у співробітництві з командою Microsoft, відповідальною за ШІ, а також Комітетом Microsoft по ШІ, етиці та впливу розробки та досліджень (AETHER), який допомагає забезпечувати розробку та залучення нових технологій. Video Authenticator був створений з використанням загальнодоступного набору даних Face Forensic++.

Інша технологія допоможе як визначити контент, який використовується в маніпулятивних цілях, так і переконати людей у справжності переглянутих медіафайлів. Вона має 2 компоненти: перший — це інструмент, вбудований у Microsoft Azure, а інший — зчитувач. Ця технологія була розроблена Microsoft Research та Microsoft Azure у партнерстві з Програмою захисту демократії.

В ході дослідження Microsoft за підтримки професора Джейкоба Шапіро з Принстонського університету було виявлено 96 кампаній під іноземним впливом в соціальних мережах в період з 2013 по 2019 рр. Ці кампанії мали на меті зганьбити відомих людей, переконати громадськість чи популяризувати дебати. 

Результати по 30 країнам показали, що близько 93% кампаній включали створення оригінального контенту, 86% доповнювали вже наявний контент, а 74% спотворювали об’єктивно перевірені факти. Недавні звіти також показали, що широко розповсюджувалась дезінформація про пандемію COVID-19, що призвело до смерті та госпіталізації людей, які лікувались препаратами, що насправді були небезпечними.

Про Microsoft

Microsoft (Nasdaq "MSFT" @microsoft) забезпечує умови для цифрової трансформації в епоху «інтелектуальної хмари» та «інтелектуальних технологій». Місія компанії — дати можливість кожній людині та організації на планеті досягти більшого.


556
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно