Короткий метр із країн Азії, український конкурс і квір-анімація: 10-й KISFF оголосив програму

З 4 до 8 серпня в Києві відбудеться 10-й Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF 2021.

Цьогорічний KISFF святкує своє 10-річчя. Щороку команда фестивалю переглядає тисячі фільмів, серед яких постійно шукає щось нове, аби популяризувати короткометражне кіно в Україні.

KISFF 2021 зібрав 29 тематичних кінопрограм, що об'єднують 179 короткометражних фільмів з усього світу. Команда фестивалю пропонує глядачам повне обнулення. У фокусі картин KISFF 2021 — джентрифікація, фемінізм, відкритість, кордони, пошук ідентичності, гумор і почуття.

Традиційно покажуть міжнародний та український конкурси і «Фестивальні хіти», що об'єднують фільми-переможці провідних кінофестивалів світу. Також на відвідувачів чекають найбільш глядацькі програми: «Анімаційне божевілля»,«Комедії», «Teen Spirit» та «Midnight sexy shorts».

До десятиріччя фестивалю всі охочі зможуть подивитися під зорями короткометражні фільми Нарімана Алієва, Катерини Горностай, Павла Острікова, Марини Степанської та Анатолія Лавренішина — в рамках ретроспективи «Український короткий метр: становлення». А також прослідкувати, як змінився короткий метр за десятиліття у програмах «KISFF 10 років: найкращі світові фільми» і «KISFF 10 років: вибрані українські фільми». Ці стрічки пройшли випробування часом і досі залишаються актуальними. На український короткий метр вхід вільний, кінопокази відбудуться в парку ім. Тараса Шевченка.

У центрі уваги KISFF персональні ретроспективи першої режисерки в історії кіно, француженки Аліс Ґі-Блаше та сучасного французького режисера Вільяма Лабурі. Вільям є героєм KISFF, чимало його короткометражних фільмів були представлені в різні роки на KISFF, а «Хотару» приніс режисерові перемогу в міжнародному конкурсі.

Подорож світом продовжує програма «Азіатика». Тут у секціях програми «Корейська інді-анімації», «Любовний настрій» і «Крізь В'єтнам» покажуть найкращі короткі метри обраних країн. На глядачів чекають творіння незалежних аніматорів із Південної Кореї, добірка чуттєвого, як фільми Вонга Карвая, кіно про кохання та роботи в’єтнамських режисерів, які долають недосконалості кіноіндустрії своєї країни, аби створити оригінальний вислів.

Програми «До житлового питання», «Over The Border», «Додому й назад» пропонують новий погляд на знайомі кожному проблеми. Часом ми всі розмірковуємо про те, як місця, де ми живемо й працюємо, визначають нас і наші ідентичності. Часом, виходимо на протести за повернення кінотеатру «Київ» як культурного центру чи на захист «Квітів України» як пам’ятки радянського модернізму. У фільмах цих програм автори шукають рідні місця, досліджують виклики трудової міграції, окреслюють можливості боротьби за місто й право на нього. А режисери програми «Колективне кіно» спільно досліджують виклики антропоцентричного світу, критикують капіталізм й колоніалізм та експериментують з можливостями кіномови.

Окремої уваги заслуговують програми «Квір-анімація», «Out & Proud» та «FEM* RIOT», які фокусуються на прийнятті інакшості та гендерних питаннях. Автори цих фільмів провокують глядача краще осмислити та долучитися до дискусії про гендерні ідентичності і права на них.

KISFF 2021 пройде наживо з 4 до 8 серпня включно в кінотеатрі «Київська Русь» та на інших локаціях. Кілька кінопрограм будуть доступні онлайн. Паралельні покази пройдуть в Одесі та Чернівцях.

Детальніше ознайомитися з програмою, придбати абонементи та квитки можна на сайті фестивалю: https://www.kisff.org. Доступ до фестивалю буде можливий лише за дотримання усіх обов’язкових рекомендацій МОЗ.

Фестиваль проходить за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. У співпраці з Французьким інститутом в Україні, Goethe-Institut в Україні, Польським інститутом у Києві та Австрійський культурний форум у Києві.

727
KISFF
Україна
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно