Мальтійський лицарський Орден - вперше з 16 сторіччя відкриє свій прихисток для реабілітації українських військових

Після тяжких поранень із втратою кінцівок українські військові готуються до поїздки на Мальту, де проходитимуть протезування та процес реабілітації. Така можливість у них зʼявилася завдяки програмі протезування Operation Renew Prosthetics, частиною якої є фонд Future for Ukraine.

Ще з XVI сторіччя Мальта стала асоціюватися з відбудовою життя та порятунком тяжко поранених. Саме на цьому мальовничому острові пережив своє відродження Чернечий Орден лицарів госпіталю святого Іоанна Єрусалимського. Лицарі-госпітальєри ще зі Середньовіччя стали відомі тим, що безкоштовно лікували хворих та поранених на хрестових походах солдатів. На Мальті лицарський Орден переживав свій етап розквіту — вони змогли відстояти осаду турків-османів, збудували майже з нуля нове місто і активно продовжували свою медичну діяльність.

Сьогодні Мальта поступово повертає собі статус острова, де лікують хоробрих воїнів. Зокрема й тому, що тепер тут проходитимуть протезування та реабілітацію українські лицарі-захисники. Так, за підтримки міжнародної клініки з протезування MCOP та Міністерства охорони здоров’я Мальти, на базі клініки Steward Health Care Malta наші військові, Андрій Коновалов та Віталій Тарусін, першими отримають необхідне лікування. Обидва чоловіки втратили кінцівки через важкі поранення на війні, яку розв’язала росія проти України. 

До початку повномасштабної війни Андрій працював фізкерівником у краматорській школі. Але коли він почув вибухи 24 лютого, зрозумів, що його фізична підготовка буде важливішою в лавах ЗСУ, де він зможе виборювати вільне спокійне майбутнє для своїх двох доньок. Спочатку чоловік потрапив до місцевої тероборони, там він пройшов підготовку і згодом опинився на гарячих точках. 7 жовтня, під час виконання бойового завдання на Луганщині, Андрій йшов замінованою зоною і непомітивши міну засипаною сухим листям натрапив на неї. Чоловік втратив ногу одразу. Зі слів Андрія, через шок та викид адреналіну, він не відчував сильного болю. Далі були численні переїзди по лікарнях та ампутація. Чоловік не припиняв вірити, що здобуде полегшення для свого стану. І це подіяло. Зараз Андрій знаходиться на Мальті, робить свої перші кроки з протезом та навіть вправляється у відбиванні м'яча. Після проходження реабілітації та закінчення війни, Андрій мріє повернутися до улюбленої справи, продовжувати розвивати фізичну культуру у дітей та надихати своїм прикладом.

Віталій Тарусін до початку повномасштабної війни жив з дружиною та двома доньками у Харкові, працював будівельником і не мав жодного військового досвіду. Утім після подій 24 лютого чоловік не бачив сенсу сидіти склавши руки і записався до лав ЗСУ. Пройшовши підготовку в Ужгороді та запевнившись, що його родина перебуває у безпечному місці, Віталій відправився на гарячі точки виборювати перемогу та захищати Батьківщину. Служив Віталій гранатометником на херсонському напрямку. Одне з бойових завдань в районі села Любимівка закінчилось для Віталія втратою кінцівки. Він потрапив під ворожий обстріл та отримав вибухове поранення обох гомілок. Чоловік пройшов через кілька медичних закладів і нарешті отримав радісну звістку — час готуватися до поїздки на Мальту. Наразі Віталій вже перебуває на острові та прагне якнайшвидше опанувати протез та повернутися до захисту країни. 

Фонд Future for Ukraine взяв на себе всі витрати пов’язані із забезпеченням протезів та супроводом військових протягом усього періоду протезування та реабілітації.

Генеральний директор фонду Future for Ukraine (Poland) Олена Ніколаєнко говорить, що на початок цієї програми дуже чекали.

«Нещодавно четверо наших військових повернулися з Вашингтону, де отримали якісні протези та пройшли курс реабілітації, — розповідає Олена Ніколаєнко. — Тепер ще двоє наших захисників відправляються на Мальту, де вони пробудуть близько місяця. Далі наша мета – щоб більше поранених військових змогли отримати протези за програмою Operation Renew Prosthetics і зараз ми робимо для цього все. Адже завдяки цьому наші військові знову зможуть планувати, мріяти, повертатися до життя».

Провідний постачальник протезування MCOP International (MCOPi), SHCM, Steward Health Care International (SHCI) та благодійний фонд «Future for Ukraine» (FFU) разом мають на меті протягом 2023 року допомогти 24 постраждалим від війни в Україні.

«У MCOPi ми працюємо на глобальному рівні, щоб розширити доступ для людей з ампутованими кінцівками до відповідних послуг і технологій. Ми дуже раді запустити Project Renew на Мальті. Це програма з протезування українських військових з ампутованими кінцівками, яка вже кілька місяців триває в США.

Наступним і остаточним кроком буде створення сучасного центру в самій Україні. Центр не тільки надаватиме допомогу, а й найме українців і навчатиме їх надавати найкращі методи лікування та реабілітації для найскладніших випадків, використовуючи найсучасніші методики» - коментує менеджер із клінічного розвитку в MCOPi Ян Фотергілл.

Наразі фонд Future for Ukraine оголосив збір коштів для закупівлі протезів та проходження військовими протезування у 2023 році. Долучитися коштами можна за посиланням: https://ffu.foundation/cases/protezuvannia-ukrayinskikh-viiskovikh-2023 

338
Future for Ukraine
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно