Міністерство культури готує пропозицію про фінансову підтримку для креативних індустрій

Міністерство культури та інформаційної політики готує пропозицію до Кабінету Міністрів про режим фінансової компенсації для сфери культури, креативних індустрій та туризму, про що повідомляє пресслужба МКІП.

Будемо апелювати до європейського досвіду, бо введення локдауну там передбачало фінансові компенсації від держави суб'єктам господарювання (у тому числі і самозайнятим) на період простою.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Міністр привів розрахунки щодо впливу карантинних обмежень на культуру, туризм та креативні індустрії: сукупні втрати сфери з початку березня склали майже 2% ВВП країни або більше 83 млрд грн.

Зокрема, культура та креативні індустрії (без ІТ та кіномереж) втрачають 50% доходу через обмеження на проведення заходів та вхід до закладів. Середні втрати доходу за 1 уікенд — 324,16 млн грн.

Локдаун туризму, культури та креативних індустрій може призвести до втрати близько 10% ВВП протягом найближчих 5 років.

За словами Олександра Ткаченко, відновлення ринків відбуватиметься повільно через міграцію спеціалістів до більш захищених індустрій. Негативний баланс робочої сили в креативних індустріях призведе до втрати їх експортного потенціалу та можливості промоції України в світі через креативні продукти та послуги.

Ситуація потребує термінових рішень. Попередні заходи — гранти УКФ чи УІКу — зараз на етапі здійснення, і, сподіваюсь, будуть доведені Мінфіном до завершення. А закон про 7% ПДВ має спрацювати після завершення локдауну.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Джерело: МКІП

469
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно