Мистецький арсенал організував дискусії щодо ролі куратора в сучасному українському мистецтві

Мистецький арсенал вітає рішення Комітету Національної премії імені Тараса Шевченка увиразнити роль куратора в сучасних мистецьких процесах і вперше за свою 60-річну історію номінувати кураторів серед інших митців на державну нагороду.

З цієї нагоди Мистецький арсенал організував онлайн-дискусії щодо ролі куратора та її генеалогії в сучасному українському мистецтві. Запис дискусій відбувся в Лекторії Арсеналу, трансляція здійснюватиметься на сторінках Мистецького арсеналу в YouTube та Facebook.

Зокрема, 3 березня о 13:00 відбулась дискусія «Кураторство: звідки з'явилась ця практика в Україні, ключові події і постаті у її розвитку» Учасники: Олеся Островська-Люта, директорка Мистецького арсеналу; Влада Ралко, художниця, членкиня Комітету Національної премії ім.Т.Шевченка; Марина Скирда, головний мистецтвознавець Музею кіно Довженко-Центру; Олександр Соловйов, куратор проєктів сучасного мистецтва, Мистецький арсенал.

4 березня о 13:00 відбудеться дискусія «Кураторство: адаптація практики на різних мистецьких сценах». Учасники: Юлія Ваганова, заступниця директорки Мистецького арсеналу; Любов Морозова, художня керівниця Kyiv Symphony Orchestra, членкиня Комітету Національної премії ім.Т. Шевченка; Юлія Сінькевич, продюсерка, членкиня Комітету Національної премії ім.Т. Шевченка; Оксана Хмельовська, кураторка професійних програм Міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал.

Мистецький арсенал у своїй роботі постійно рефлексує над трансформаціями ролі куратора в сучасному українському мистецтві, проводить публічні розмови зі знавцями цієї теми. Серед таких дискусія Аліси Ложкіної та Романа Михайлова “Куратор / митець: Навіщо вони одне одному?”, лекція Лізавети Герман “Що таке кураторство”, воркшоп Юлії Ваганової “Створення кураторської концепції виставки” та інші. Тож, вперше номінування куратора на здобуття Шевченківської премії стало для нас поштовхом продовжити діалог на цю тему, нагодою ще раз подивитись на цю важливу для всіх сучасних мистецьких сцен практику — де ми є зараз і куди рухаємось.

директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта

Мистецький арсенал є пам’яткою історії та архітектури XVIII cт., а також є флагманською українською інституцією культури, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва. Місія Мистецького арсеналу – сприяти модернізації українського суспільства та інтеграції України до світового контексту, спираючись на ціннісний потенціал культури. Площа Арсеналу, яка вже використовується для реалізації мистецьких проєктів, сягає 24 000 м².

745
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно