Мистецький арсенал та UA: Радіо Культура починають спільний медіапроєкт про мистецтво 90-х

У понеділок, 2 листопада, у прямому ефірі UA: Радіо Культура стартує цикл інтерв’ю «Зміна декорацій в 90-ті: перехід від радянського мистецтва до українського». Медіапроєкт створено за підтримки Мистецького арсеналу та з нагоди виставки «Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!». У центрі уваги — нові повороти в розвитку української культури, які стались після здобуття Україною незалежності, та звільнення українського мистецтва від радянських ідеологічних обмежень.

«Зміна декорацій в 90-ті: перехід від радянського мистецтва до українського» — це десять інтерв’ю наживо в ефірі UA: Радіо Культура, що відбудуться протягом листопада. У розмовах візьмуть участь культурологи, історики та безпосередні учасники подій —– художники, музиканти, режисери.

Перше інтерв’ю звучатиме 2 листопада в рамках програми «Згадати все» — про головні процеси 90-х і чому важливо переосмислити те, що тоді відбувалося з Україною та українцями. Початок об 11:10.

Олеся Островська-Люта, директорка Мистецького арсеналу: «Дослідження мистецтва 90-х, його визначних феноменів — важлива частина програми Арсеналу вже 5-й рік. Виставка львівського художника Андрія Сагайдаковського дотична до цього дослідження, але тільки частково. Сагайдаковський залишається абсолютно актуальним і досі дуже важливим автором на українській художній сцені. Тим цікавіше говорити про коріння творчості Андрія, а воно саме в кінці 1980-х і на початку 1990-х. І ми раді, що наш перевірений партнер — UA: Радіо Культура — долучився до нашої роботи. Разом можемо допроговорити цей досвід, допроговорити не лише як дослідники, а як суспільство, чий розвиток змінився в 90-ті. Нам всім треба розуміти, що ж тоді сталось з нами, що нам всім варто знати і пам’ятати».

Ірина Славінська, продюсерка UA: Радіо Культура: «Ми всі помітили, що 1990-ті в моді. Наші молодші слухачі приміряють штани з лампасами, наші старші слухачі пригадують і елементи тогочасного стилю, і власні відчуття від того, як повіяв вітер свободи. Саме цим 1990-ті роки особливо цікаві — не тільки як стильне ретро, але і як дуже плідний час для багатьох видів мистецтва. Перші твори нинішніх живих класиків ми побачили саме на межі 80-х і 90-х. Тому Радіо Культура спільно з незмінними партнерами — Мистецьким арсеналом — запускаємо машину часу, тобто спеціальний цикл радіорозмов. Кожна з них — ефір зі спеціалізацією. Мода, театр, спорт… і, звичайно, мистецькі обличчя кількох українських міст — Львів, Київ, Івано-Франківськ. Важливою складовою буде інтерактив зі слухачами — нам важливо почати ваші спогади про той час. Мені особисто цікаво, чи подзвонять нам у ефір очевидці фестивалю «Вивих» чи свідки київської «Паркомуни».

Джерело: прес-реліз

563
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно