Мистецький арсенал відкриває виставку сучасного білоруського мистецтва

25 березня, у День Волі в Білорусі, в Мистецькому арсеналі в Києві відкривається масштабна виставка сучасного білоруського мистецтва «Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив». В умовах карантину проєкт відкривається віртуально. Для відвідувачів простір Арсеналу буде доступний з 9 квітня – після послаблення карантинних обмежень.

Події віртуального відкриття виставки:

Дискусія співкураторів проєкту Антаніни Стєбур, Андрея Дурейка та директорки Мистецького арсеналу Олесі Островської-Лютої.

В порожньому просторі виставки відбудеться діджей-сет солідарності Влада Фісуна, засновника формації DJBuro. Влад за допомогою музики пропонує поміркувати над роллю мистецтва у формуванні солідарності, протистоянні насильству та несвободі.

Публічне інтерв’ю з білоруською філософинею, чиї роботи беруть участь у виставці, Ольгою Шпарагою «Видиме й невидиме в протесті: рівні взаємопідтримки». Розмову веде українська журналістка Ірина Славинська.

Виставка «Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив» є зрізом сучасного білоруського мистецтва, яке створює та проявляє актуальні форми взаємодії, опору, колективності й майбутнього, яке практикується вже сьогодні — кожний день. «Кожны дзень» — це гасло, яке скандують протестувальники й протестувальниці в Білорусі з початку серпня 2020 року, підкреслюючи тривалість і ритм спротиву, підтримуючи впевненість, що протест продовжиться завтра, що він не закінчиться.

Співкураторами проєкту стали 6 білоруських митців: Алєксєй Борісьонок, Андрей Дурейка, Марина Напрушкіна, Максім Тимінько, Антаніна Стєбур, Сєргєй Шабохін. Виставка займає 4 тисячі квадратних метрів площі Мистецького арсеналу і представляє твори понад півсотні білоруських художників. Більшість з них приїхали до Києва і взяли участь в підготовці виставки.

Проєкт реалізується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Партнери проєкту: Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні, Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Києві, Регіональний офіс Фонду ім. Фрідріха Еберта «Діалог Східна Європа», Представництво «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні та Білорусі, Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні, Білоруський фонд культурної солідарності. 

Фото з підготовки до виставки – Олександр Попенко. 

942
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно