Мистецтво у VR-шоломах. ARTEFACT:CHOrnobyl — як створюється перша у світі віртуальна виставка, присвячена Чорнобилю

26 вересня в приміщенні Річкового Вокзалу митці з ARTEFACT провели відкритий майстер-клас з презентацією можливостей віртуальної реальності для нетворкінгу, освіти та сучасного мистецтва. Ця VR подія відбулась у рамках програми арт-резиденції ARTEFACT: Chоrnobyl — виставки, яка стане частиною міжнародного фестивалю MADATAC в Іспанії.

Саме там, де рік тому відбулася медіа-арт виставка ARTEFACT:Chernobyl33, присвячена роковинам аварії на ЧАЕС, учасники арт-резиденції та гості змогли переглянути її знову, але уже у віртуальному форматі – просто надягнувши VR-шолом. Крім того, охочі мали нагоду здійснити віртуальну подорож на Burning Man 2020, який проходив онлайн і де цьогоріч в основній програмі відбулась презентація скульптури ARTEFACT: PROMETHEUS – нової роботи українського медіа-артиста Валерія Коршунова.

Протягом заходу гості побачили унікальний перформанс Таї Кабаєвої, яка перед очима публіки створила віртуальний простір з архівних знімків виселенців з Прип’яті. Цей її експонат також буде презентовано на фестивалі MADATAC. Мисткиня провела майстер-класи з Tilt Brush, де учасники вчились самостійно малювати у VR.

Ексклюзивно, вперше на івенті показали також і інші віртуальні роботи, створені в арт-резиденції ARTEFACT: Chоrnobyl. Сьогодні 70 українських митців працюють над створенням нових експонатів для першої віртуальної виставки, присвяченій тематиці Чорнобиля, яка вже цього жовтня стане частиною міжнародного медіа-арт фестивалю MADATAC в Іспанії.

Проєкт реалізується за підтримки: Український культурний фонд, Міністерство Культури та Інформаційної політики України, Державне агентство України з управління зоною відчуження, Ukrainian National Chernobyl Museum, МГО Європейський Інститут Чорнобиля, МОО Центр ПРИПЯТЬ.ком.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.

624
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно