На ВДНГ відкривається виставка до 35-річчя Чорнобильської аварії

26 квітня на ВДНГ відкривається виставка «Чорнобиль. Подорож», присвячена 35-річчю аварії на Чорнобильській АЕС. Виставка складається з семи блоків, які розповідають, зокрема, про світовий контекст 1986 року, особисті історії пов’язаних із чорнобильською трагедією людей і майбутнє Чорнобиля. Для відвідувачів виставку відкриють після скасування жорсткого карантину. Вхід буде безкоштовний.

Відвідувачі зможуть побачити архівні фотографії та відеоматеріали, роботи світових художників, а також знаменитої українки Марії Примаченко, присвячені Чорнобилю.  Також на виставці можна буде віртуально потрапити до Чорнобиля, зокрема подивитися у VR, як четвертий енергоблок накривали конфайнментом і як до зони відчуження повертається життя. Завершує проєкт відео «Marooned» зоряної групи Pink Floyd, зняте в Прип'яті.

На виставці можна буде дізнатися історії очевидців аварії та людей, чиї долі нерозривно з нею пов'язані, а також записати свої спогади, думки та переживання в відео- або аудіоформаті. Після завершення проєкту ці матеріали викладуть на цифрову платформу, яка продовжить збирати пам'ять і рефлексії про чорнобильську аварію.

Проєкт створений за ініціативи Офіса Презідента України Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України разом із ДАЗВ за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики. Концепцію та реалізацію проєкту довірили агенції Gres Todorchuk, куратором став Павло Гудімов, архітектором Слава Балбек, науковим керівником Олег Насвіт. Проєкт втілено за підтримки партнерів «Епіцентр», ПУМБ і технічного партнеру Samsung. У рамках виставки плануються дискусійні програми, презентації та тематичні лекції.

На віддалі 35 років ми розуміємо всебічний вплив Чорнобиля на науку й історію, мистецтво й екологію, філософію та медицину. Чорнобиль сьогодні сприймається ширше, ніж ядерна катастрофа. Це межа, що розділяє життя на до й після, рубець людської культури.

Ярослава Гресь і Павло Гудімов


Джерела: ВДНГThe Village Ukraine, MMR.ua.

792
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно