Нова книга видавництва ArtHuss про візуальне як сукупність механізмів і стратегій

У видавництві ArtHuss виходить книга «Візуальна культура», авторкою якої є Алексіс Л. Бойлен – доцентка кафедри мистецтва та історії мистецтва в Africana Studies Institute UCONN.

Візуальна культура не буває нейтральною. Візуальне завжди щось означає. Як ми дивимось? Що ми бачимо? Як сформувати кращу візуальну культуру і збудувати краще майбутнє? Чи здатна візуальна культура врятувати нас від самих себе? «Ми», «нас», «самих себе» — а хто ж такі оці зациклені на собі «ми» в цьому рівнянні?

Книга «Візуальна культура» — це своєрідна карта, яка допоможе зорієнтуватися в складних і заплутаних питаннях візуальної культури. Вона не починається з печерного живопису і не закінчується актуальним мистецтвом і не має на меті виставити одні об’єкти «старими», а інші — «сучасними». Натомість на величезній кількості прикладів — від Бейонсе і Jay-Z у Луврі до перших зображень чорної діри — Алексіс Бойлен розглядає питання, як ми взаємодіємо із зображеннями і піддаємося маніпуляціям.

«У цій книжці я вживаю терміни «зображення», «картинка», «візуальний об’єкт» і «візуальне» як взаємозамінні синоніми, хоча між ними цілий океан відмінностей. Я не маю наміру заплутати читача чи навмисно розмивати межі, бо ця різниця справді важлива. Просто зважаючи на мету нашого діалогу і питання щодо візуальної культури, які ми розглядаємо, я пропоную не аналізувати тут ці відмінності. Ми розглянемо різні категорії «мистецтва» і «популярного», але пам’ятайте, що ці назви — теж конструкти, закорінені в історії, владних ієрархіях та в певному просторі й часі. Те саме стосується термінів на кшталт «зображення», «картинка» та «об’єкт». У кожного з них своя історія. У різний період вони означали різне. Сукня — це не те саме, що споруда; картина — не іграшка, телевізійна реклама — не реклама в інтернеті. У цій книжці те, що візуальна культура робить, важливіше за межі того, чим ця культура є» Алексіс Бойлен.

Чотири розділи цієї книжки показують візуальне як сукупність механізмів і стратегій, які допомагають нам визначити чотири питання нашого життя — «що», «хто», «де» й «коли».


  • Встигніть придбати книгу «Візуальна культура» за суперціною та попереднім замовленням на сайті видавництва ArtHuss.
1083
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно