Партизанська кіберкампанія “torrentsoftruth” від 72andSunny та Nebo ideas agency

З початку війни в Україні головним завданням російської пропаганди було не допустити поширення правди. Усі незалежні ЗМІ були або визнані іноземними агентами, або закриті, а журналісти масово залишили країну, боячись переслідування та тюремних термінів. Соціальні мережі та можливість достукатися до розумів у Росії блокуються з боку уряду та слідчого комітету.

Власне, потрібно було стати кіберпартизанами і шукати нові способи донесення правди про війну в Україні.

Команда агентства 72andSunny Amsterdam та Nebo ideas agency знайшли лазівку – торент-трекери, які в Росії не регулюються державою, а навіть легалізуються, щоб красти оригінальний контент фільмів, музики, програмного забезпечення та книг, доступ до яких потрапив під санкції.

Більшість росіян не знають, що насправді відбувається в Україні — навіть якщо сумніваються у тому, що їм кажуть, — для росіян неможливо знайти правду в країні, де вона заборонена Кремлем на ТВ та в новинах. Мета проєкту "Torrents of Truth" — створити новий масовий таємний канал, який дасть журналістам нові можливості в умовах інформаційної війни.

– Гійом Рухомовські, креативний директор у 72andSunny Amsterdam.

У файли з популярними блокбастерами, серіалами та замість завантажувальних файлів графічних програм впровадили відео з правдивими розповідями про війну від імені українських та російських журналістів (Володимир Бірюков, Гера Герц, Маша Єфросініна, Дмитро Колезєв), які на власні очі бачили і знають, що відбувається на війні в Україні.

Аудіофайли з новими альбомами перериваються повідомленнями з правдою від журналістів і містять аудіо вотермарк, який закликав дізнаватися більше правди.

Кожен такий файл лунає сотнями сидерів, які стають нелегальними розповсюджувачами правди, забороненої на території РФ.

Власне, міжнародна команда створила новий медійний кіберфронт для українців і змогла розповісти правду росіянам.

Робота під час війни зробила нас сильнішими. Якщо ми можемо це, то немає жодного проєкту, який би налякав команду Nebo. Ми пишаємося тим, що створили такий впливовий проєкт у співпраці з 72andSunny. Це свідчить про те, що ми готові приєднатися до міжнародної творчої спільноти та разом робити прекрасну роботу. Я вважаю, що ми маємо унікальну перспективу, яка надає великий культурний вплив на будь-який проєкт. Війна не просто зашкодила нам, вона також дала нам суперсилу бачити красу життя.

– Ольга Кокошко, керівна партнерка в Nebo ideas agency.


656
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно