Postmen представили айдентику проєкту «Леся Українка: 150 імен»

Агенція Postmen та Міністерство культури та інформаційної політики створили мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен» та розробили для нього айдентику. Проєкт присвячений до 150-річчя письменниці, яке відзначається у 2021 році.

В telegraf.design проаналізували цю роботу.

Мета проєкту – мотивувати українців читати, слухати та дивитися літературні твори письменниці, привернути увагу до листів, фото та аудіозаписів її співу, а також до робіт сучасних художників і митців за її творами та на її честь.

Основний виклик айдентики — знайти баланс між запитами різних аудиторій, актуалізувати творчість Лесі Українки для молоді та водночас врахувати інтереси лесезнавців та літераторів.

Зліва: так бачить Лесю Українку чутлива аудиторія: вишукані модернові орнаменти, приглушені кольори та каліграфія є в більшості графічних матеріалів. Справа: так бачить письменницю молодь, яка не боїться візуальних експериментів та сміливих кольорів. Ключовим є авторське переосмислення образу.

Автори проєкту вирішили показати письменницю справжньою, талановитою і майстерною, не лише зруйнувати міфи та стереотипи навколо неї, та й відкрити більше імен, образів, творів, граней її особистості.

В айдентиці все має автентичний сенс: каліграфія, абстракція, портрет.

Дизайнери сформували 150 варіацій динамічного логотипу, які творять дизайн-систему айдентики: на основі профілю, портрету, логотипізованого підпису, графічних знаків і кольорів.

Один із варіацій логотипу — образ поетеси. Каліграфічною лінією він набуває форми портрету письменниці у профіль.

Окрім ілюстрації Лесі Українки, в графіці використовуються абстрактні композиції, які за задумом мають викликати у кожного власні асоціації та прочитання, властиві книжковій графіці кінця XIX — початку XX століття.

Ще один логотип — ініціали «ЛУ». Він створений на основі почерку Лесі Українки після ретельного аналізу її підпису та написаних листів.

Текстовий дескриптор та графічні об’єкти можуть змінюватись, що дає можливість створювати ще більше варіацій логотипу та дозволяє айдентиці жити і поза ювілейним роком письменниці.

У айдентиці автори використовували чорний, червоний та золотий кольори, оскільки вони найчастіше згадуються у творах Лесі Українки. Також вони додали до палітри яскраві й контрастні поєднання, властиві сучасним для поетеси роботам українських модерністів.

Дизайнери відмовилися від використання класичних фото Лесі та створили сучасну ілюстрацію в різних кольорових варіаціях.

Протягом 2021 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики та Державного агентства України з питань мистецтва та мистецької освіти, відбудеться серія заходів присвячених 150-річному ювілею Лесі Українки.

А презентація проєкту «Леся Українка: 150 імен» відбудеться 25 лютого в Українському домі. На відкритті ювілейного року гостей чекатимуть: експозиція, перформанс, змістовні дискусії, які стануть справжнім культурно-медійним епіцентром.


Джерело: telegraf.design.

2312
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно