Про захист творів, плагіат та роботу з AI: для українців створили безплатний курс-подкаст про авторське право

Соцмережа та освітня платформа для креативних індустрій CASES за підтримки Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій запускає безплатний онлайн-курс про авторське право. Це перший в Україні курс-подкаст на цю тематику, створений саме для фахівців креативної індустрії.

Курс стане в пригоді усім учасникам ринку креативних індустрій

Чимало авторів в креативних індустріях бодай раз зіштовхувалися у роботі з поняттями «авторське право», «інтелектуальна власність», чи «торговий знак». Утім, для переважної більшості ця тема видається складною та заплутаною, а майже кожна спроба зрозуміти, як влаштовані процеси з авторством, закінчується неефективними спробами вивчення законодавства.

CASES вирішили створити особливий курс, що фокусуватиметься на ключових болях тих, хто створює об’єкти інтелектуальної власності, зокрема: керівників креативних бізнесів, дизайнерів, копірайтерів, митців, програмістів та інших спеціалістів.

На ньому фахівці зможуть дізнатися: які права мають автори, як їх захищати, як працювати з NDA, як не порушувати права інших представників ринку і що робити, коли стикаєтесь з плагіатом.

Освітній курс у форматі подкасту

Курс «Основи авторського права в креативних індустріях» виходить в унікальному форматі — курс-подкаст. Тож послухати його можна як і на освітній платформі Креативна Практика, так і на найпопулярніших стримінгових майданчиках: Apple Podcasts, Spotify, SoundCloud, MEGOGO Audio, НВ Подкасти.

У ролі рецензентів виступили представники Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій

Співавторкою курсу стала Юлія Шаповалова, адвокатка у справах захисту інтелектуальної власності.

Усі матеріали були розроблені спільно з експертами IP-офісу, зокрема Дмитром Дорошенком, керівником відділу розвитку креативних секторів економіки IP-офісу, Любов’ю Майданик, провідною професіоналкою з інтелектуальної власності відділу забезпечення просвітницьких заходів Департаменту «Академія інтелектуальної власності», Ольгою Кулініч, керівницею Департаменту «Академія інтелектуальної власності», Максимом Мельниковим, провідним професіоналом з інтелектуальної власності відділу забезпечення просвітницьких заходів Департаменту «Академія інтелектуальної власності».

Тож усі теми висвітлені відповідно до чинного законодавства. Водночас формат подачі інформації абсолютно доступний та позбавлений ускладнених термінів.

«Сьогодні, коли у світовому масштабі креативні індустрії генерують все більший прибуток, для будь-якого креатора стає недозволеною розкішшю не знати про власні права. Чиста творчість може приносити моральне та естетичне задоволення, проте без розуміння основ авторського та патентного права, ви не зможете захищати свій творчий доробок та робити його джерелом своїх доходів. І тому ми вважаємо цінним створення курсів, що роз’яснюють ці основи у зрозумілій формі, яка по суті зберігає важливі аспекти, а за формою — не переобтяжена юридичними термінами, що часто відлякують та плутають творчих людей, через що вони нерідко несвідомі про свої права», — коментує Дмитро Дорошенко, керівник відділу розвитку креативних секторів економіки Українського Національного офісу інтелектуальної власності та інновацій.

Усього можна буде опанувати 8 тем за темою авторського права

Курс складається з 8 модулів, кожен з яких розкриває одне з питань великої теми про авторське право та інтелектуальну власність. Зокрема в його межах експерти розкажуть про реєстрацію торговельних знаків, види ліцензій, особливості захисту програмного коду, а також — авторські права на об’єкти, створені штучним інтелектом.

CEO CASES та редактор курсу Анатолій Попель розповідає: «Ми давно мріяли зробити курс про авторські права та інтелектуальну власність. Бо насправді це навіть дивно, як мало за нашим досвідом творці обізнані про те, які права мають і як захищати свою творчість. Але щоразу, коли починали роботу над проєктом, зупинялись через складність формату. Канонічні способи розповісти про авторські права завершувались нудними, часто складними для сприйняття уроками, які до того ж не давали практичних відповідей на конкретні питання. Які ви маєте права? Як захистити роман чи музичний трек? Що таке плагіат? Чи має дизайнер право публікувати роботу в портфоліо без погодження з клієнтом? Тож ми спробували зробити курс у співавторстві з юристами. Від себе — додали стиль Креативної Практики. Від Юлії та Офісу — максимальну компетентність в питанні. Бо хто може бути кращим рецензентом для курсу, ніж люди, що є авторами законів про авторські права і юристи, що ведуть справи про захист та порушення цих прав».

Перший випуск курсу вже доступний для прослуховування

Зареєструватися на курс та докладно ознайомитися з програмою усіх випусків можна за посиланням. Доступ до курсу — безплатний.

598
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно