Розпочинається перше в Україні комплексне дослідження практик вшанування пам’яті загиблих

Громадська організація Arts&Rights розпочинає комплексне аналітичне дослідження практик вшанування пам’яті загиблих у російсько-українській війні, за результатами якого буде проведено серію експертних дискусійних панелей та видано книжку, – «Що таке пам’ятати».

Проєкт «Що таке пам’ятати» спрямований на глибокий та комплексний аналіз (культурологічний, соціологічний, історичний та правовий) політики та наявних практик вшанування пам’яті загиблих захисників у російсько-українській війні, а також налагодження суспільного діалогу стосовно концептуальних питань вшанування пам’яті, як важливої складової формування громадянської свідомості та національної ідентичності.

В результаті дослідження в межах проєкту на основі експертних дискусій зі стейкхолдерами буде сформована Візія вшанування пам’яті між усіма інститутами, залученими до формування та реалізації політики вшанування пам’яті.

Війна – це подія, яка залишає глибоку рану у нашій колективній свідомості, і те, наскільки ми готові працювати з нашою пам’яттю, обернути наш біль у нашу силу, і визначає наше майбутнє. Саме тому наша місія – у співпраці з державними інституціями, експертами та громадськістю створити Візію вшанування пам’яті загиблих захисників та сприяти виробленню системної політики вшанування пам’яті, яка грунтується на всесторонньому аналізі та широкій суспільній дискусії.

Засновниця проєкту Оксана Іванців

Вшанування пам’яті загиблих захисників є надзвичайно важливим для формування національної ідентичності та громадянського суспільства. Державні інституції, які працюють із вшануванням пам’яті, не мають злагодженої візії національної політики вшанування пам’яті, яка б допомогла рухатися в одному напрямку, виробити та декларувати потрібні меседжі. В українському суспільстві зазвичай застосовується обмежена кількість практик вшанування пам’яті, які є здебільшого вихолощеними, "бутафорськими", а іноді й травмуючими. Власне, проєкт «Що таке пам’ятати» допоможе знайти прогалини у наявних політиках вшанування пам’яті, підняти та здійняти розголос у суспільстві з приводу цієї теми, а також запропонувати аспекти, які варто було би змінити.

Над проєктом працює команда фахівців, зокрема:

  • Оксана Іванців – засновниця проєкту “Що таке пам’ятати”, очільниця ГО Arts&Rights, правозахисниця, менеджерка соціальних та культурних проєктів, продюсерка документальних фільмів.

  • Тамара Марценюк – наукова кураторка дослідження, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії. Сфера наукових інтересів включає військову соціологію, співавторка близько 5 соціологічних досліджень на цю тематику, низки наукових статей.
  • Владислава Осьмак – координаторка історико-культурологічної частини дослідження, керівниця Культурно-мистецького центру НаУКМА, дослідниця Києва, екскурсоводка, лекторка. Сфера дослідницьких інтересів – міський простір як простір спільного, зокрема, пам’ять у міському просторі.
  • Віталій Кузьменко – дослідник правової частини, юрист, член Громадської ради при Мінветеранів, ветеран російсько-української війни.

Раніше, у 2020 році проєкт «Що таке пам’ятати» у партнерстві з Українським інститутом національної пам’яті та Міністерством у справах ветеранів України вже проводив серію успішних дискусійних панелей «Пам’ятати довго, говорити сучасно: як шанувати загиблих у російсько-українській війні», «Мистецтво та героїзація: жива людина, а не пафосний міф», «Що сім років заважає парламенту ухвалити закон про воєнних злочинців?» та «Пошук сучасних традицій вшанування пам’яті».

Проєкт «Що таке пам’ятати» реалізує ГО Arts&Rights за підтримки Українського культурного фонду.

559
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно