Шістку фіналістів конкурсу «Українська концертна увертюра» визначено! Чиї твори претендують на звання нового музичного символу країни?

У київському ресторані Citronelle відбулася церемонія оголошення імен композиторів, увертюри яких зіграє та запише Національний симфонічний оркестр України.

17 травня офіційно завершився перший етап Всеукраїнського композиторського конкурсу «Українська концертна увертюра», ініційованого Благодійним фондом «Відкрита музика міста» з нагоди 30-річчя Незалежності України. 

Члени журі підбили підсумки своєї роботи і урочисто оголосили імена фіналістів під час закритої святкової церемонії у ресторані Citronelle за участю конкурсантів, культурних та громадських діячів, а також представників ЗМІ. 

Зокрема, серед гостей були помічені голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко, ректор Музичної академії України ім. Чайковського Максим Тимошенко, головний режисер Національної опери України Анатолій Солов'яненко, прима-балерина Національної опери України Анастасія Шевченко.

Отже, фіналістами конкурсу стали:

  1. Євген Оркін
  2. Богдан Кривопуст
  3. Олександр Шимко
  4. Володимир Рунчак
  5. Богдан Решетілов
  6. Олександр Гоноболін

Саме ця шістка змагатиметься за перемогу в фіналі, а їхні твори зіграє та запише Національний симфонічний оркестр України під орудою Володимира Сіренка. Ба більше, один із цих композиторів отримає звання автора нової української увертюри, яка в звучатиме на всіх офіційних урочистих заходах. І це буде дійсно історичний момент в українській класичній музиці.

Нагадаємо, на початку квітня завершилася реєстрація конкурсантів: організатори отримали 35 партитур із увертюрами і передали їх на оцінювання журі під пильним наглядом представників юридичної фірми ASTERS, головного партнера конкурсу. За умовами жоден із членів журі не знав імен авторів музичних творів і визначав фаворитів об’єктивно, спираючись на власну експертизу.

До складу журі входять найавторитетніші музиканти країни на чолі із видатним композитором Євгеном Станковичем. Зокрема, серед членів журі: художній керівник та головний диригент Національного симфонічного оркестру України Володимир Сіренко, головний диригент Національної опери України Микола Дядюра, генеральний директор Національного симфонічного оркестру України Олександр Горностай та художній керівник та головний диригент ансамблю солістів «Київська камерата» Валерій Матюхін.

Ім’я переможця конкурсу оголосять у День незалежності України, 24 серпня, під час масштабного концерту, де усі почують увертюри фіналістів у виконанні Національного симфонічного оркестру.

Детальніше про конкурс на сайті.

909
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно