Студенти розробили бота, щоб допомогти вчителям перейти на дистанційне навчання

Запровадження дистанційного навчання — це новий виклик для освітніх закладів. Вчителі мають опановувати нові цифрові інструменти для того, щоб продовжувати навчання під час карантину, проводити уроки онлайн, перевіряти домашні завдання та підтримувати учнів у цей складний час. Студенти програми Microsoft Student Partner створили бота, що допомагає користувачам знайти відповіді на різноманітні базові питання, пов'язані з Microsoft Teams, для переходу на дистанційне навчання. Бот реалізований за допомогою Azure Cognitive Services, набору служб пов'язаних зі штучним інтелектом, а саме QnA Maker — це API-сервіс від Майкрософт, що функціонує на основі публічної хмари Azure, який дозволяє працювати з наявними даними у формі питань і відповідей. Він запущений та доступний в Telegram, Teams та Web-версії.

До розробки бота долучилися 5 студентів: Дар'я Шмєльова, НУ "Києво-Могилянська Академія", Єлизавета Пудім, КПІ ім. І. Сікорського, Сергій Онищенко та Іван Михайленко з ХНЕУ ім. С. Кузнеця, а також Олександр Жолоб, НУ "Львівська Політехніка".

Ідея розробки бота виникла після участі у вебінарі, присвяченому дистанційному навчанню, який відвідало понад 800 вчителів. Під час нього освітяни активно ставили спеціалістам практичні запитання про те, як налагодити навчання онлайн та з чого розпочати роботу з Microsoft Teams, як школам отримати безкоштовно Office 365 та усі необхідні ресурси для впевненого переходу на дистанційне навчання. Після завершення вебінару студенти проаналізували усі запитання та зібрали найтиповіші з них. Для того, щоб усім освітянам було легше знаходити відповіді на них розробники вирішили створити з цією метою бота. Перелік запитань українською мовою можна переглянути тут.

Сергій Онищенко розповів, як створювали бота та про принципи його дії: «На початку ми сформували певну базу знань, яка стала основою для бота. Кожне надіслане питання робить бота розумнішим, крім цього система проводить їхній аналіз та виявляє альтернативні питання (такі, що є схожими з основним). Ця функція називається «Активне навчання», корисна та заощаджує час. Також було реалізовано функцію, яка допомагає отримувати питання, на які бот немає відповідей. Далі ці питання оброблюються нашою командою та, за потреби, додаються до основної бази».

Команда розробників планує надалі оновлювати список запитань щодо дистанційного навчання та роботи в Microsoft Teams, щоб бот міг дати відповідь на усі запитання, які цікавлять освітян, щоб допомогти їм ефективно перевести навчальний процес в онлайн.

Олександр Жолоб додав: «Teams є частиною пакету Office365. Microsoft Teams — це не просто інструмент для відеозв’язку. Це функціональна платформа, де можна створити віртуальний клас, проводити онлайн-уроки до 250 учасників, створювати розклад занять, з можливістю обмінюватися навчальними матеріалами, домашніми завдання на одній закритій структурованій та безпечній платформі. Співпраця спільноти студентів-партнерів Майкрософт реалізується через Teams, адже наше ком’юніті нараховує близько 2000 учасників по всьому світу. Ми сподіваємося що наша розробка допоможе вчителям продовжувати працювати, а учням навчатись за нових умов, використовуючи можливості технологій».

Про програму Microsoft Student Partners

Microsoft Student Partners — всесвітня освітня програма, в рамках якої вибираються творчі, технічно підковані студенти, які мають відношення до ІТ. Програма підвищує шанси учасників на майбутнє працевлаштування, пропонуючи їм проходити курси з дисциплін, що не викладаються в університетах, в тому числі навчання технологій Microsoft.

Програма діє в більшості країн світу, в тому числі й в Україні, і доступна для всіх студентів, що навчаються в закладах середнього спеціального та вищого рівнів освіти.

750
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно