Сучасна техніка в сучасному навчанні: результати моніторингу ефективності НУШ

У 2020 році завершився перший етап дослідження ефективності впровадження реформи Нової української школи від Міністерства освіти і науки України. Учні пілотних шкіл, які поруч з новими методиками активно використовували мультимедійні засоби та новітнє обладнання у своєму навчанні, показали на 10% кращі результати своїх умінь.

Київ, 1 жовтня, 2020. — У серпні 2020 року Міністерство освіти і науки України оприлюднило результати першого етапу моніторингу впровадження освітньої реформи. В ході даного дослідження були опитані учні пілотних третіх класів, а також їхні вчителі та батьки.

Серед основних результатів моніторингу варто виділити наступні:

  1. Учні пілотних шкіл краще співпрацюють, ухвалюють рішення, розв’язують різноманітні проблемні завдання, а також обґрунтовують власну позицію та проявляють ініціативність. Їхній результат за цими уміннями вищий на понад 10%.
  2. Близько 25% вчителів спеціалізованих шкіл використовують навчально-методичні матеріали НУШ.
  3. Більшість опитаних вчителів підтримують реформу Нової української школи.
  4. Позитивне ставлення директорів шкіл до реформи НУШ в середньому оцінене на 8,2 бали (з 10). Майже усі директори шкіл (99%) вважають, що зміни, які передбачені реформою НУШ, можуть змінити якість української шкільної освіти.
  5. Реформу НУШ підтримують не лише вчителі, а також їхні батьки: 81% батьків учнів пілотних шкіл, 55% — спеціалізованих закладів та 51% загальноосвітніх закладів позитивно оцінюють Нову українську школу. Батьки також підтримують такі основоположні принципи НУШ, як: дитиноцентризм, виховання, засноване на цінностях, а також педагогіку партнерства.

Ключову роль у досягненні таких результатів в навчальному процесі Нової української школи відіграє новітнє обладнання. Зокрема Міністерством освіти і науки України було затверджено “Типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи” згідно з наказом 143 від 7.02.2020. До переліку обов’язкового обладнання, яке повинно знаходитись у класі, відносяться як традиційні шкільні меблі та пристосування (дошка, ватман тощо), так і цифрове обладнання. Список цифрового обладнання включає: багатофункціональний принтер, мультимедійний проєктор з короткофокусним об’єктивом та інтерактивними функціями, цифрова документ-камера та інша техніка, а також електронні освітні ресурси. Усі шкільні класи обов’язково повинні бути обладнані лише тією технікою, яка повністю відповідає технічним та педагогічним нормам Міністерства освіти і науки України.

Компанія Epson вже 15 років підтримує українську систему освіти — від спеціальних пропозицій на найнеобхідніші види обладнання до навчання вчителів. Сьогодні важливими є безкоштовні напрацювання, доступні вчителям з різних куточків України в онлайн-форматі. Так, кожний вчитель може пройти навчання та підвищити свої навички користування проєкційним обладнанням та друкарською технікою на безкоштовному ресурсі онлайн академії Epson www.academy.epson.ua, а також за допомогою відповідних відео-інструкцій для налаштування найбільш популярної техніки Epson у сфері освіти. Серед корисних інструментів для вчителів варто також зазначити методичний посібник «Мультимедійний комплекс: на допомогу вчителю».

Вже у момент відкриття офісу компанії Epson в Україні, ми розуміли, що система української освіти стоїть на шляху великих інституційних і технічних змін. Наш п’ятнадцятирічний досвід співпраці з вчителями, профільними асоціаціями та установами дозволяє сьогодні з упевненістю говорити, що техніка Epson відповідає як сучасним педагогічним нормам Міністерства освіти та науки України, так і міжнародним стандартам освіти, а компанія Epson буде надавати подальшу підтримку освітянам України.

Олександра Ткаченко, старший менеджер представництва «Epson Europe B.V.» в Україні

592
Epson
Україна
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно