«Своя вишиванка. Своя історія»: Музей Голодомору спільно з Всі. Свої та Pictoric презентували вітрини до Дня вишиванки

«Cвоя вишиванка. Своя історія» — це спільний проєкт Національного музею Голодомору-геноциду, найбільшої платформи українських брендів Всі. Свої та клубу українських ілюстраторів Pictoric.

Вишиванка — не просто традиційний український одяг. Це — культурний код, меседж і джерело інформації про народ, який за свою тисячолітню історію пережив чимало. Головна мета проєкту — нагадати про важливість історії Голодомору-геноциду, який мав на меті не лише знищення людей, але й пригнічення і понівечення української культури, мови та традицій, а також дослідити феномен вишиванки в минулому та сьогоденні.

«За історію наших вітрин на Хрещатику ми робили і соціальні, і політичні, і культурні колаборації. Вперше у наших вітринах — частинка музею, яку візуально підсилила команда ілюстраторів Pictoric. Разом з Музеєм Голодомору ми розповідаємо про минуле та сьогодення вишиванки. Не носіть старовинні сорочки, не викидайте їх і не ріжте — віддайте їх до музею, а для себе оберіть сучасну вишиванку від локального бренду, яка розпочне вашу особисту історію»,— говорить засновниця проєкту «Всі. Свої» Ганна Луковкіна.

В межах проєкту вітрини поділені на дві частини. В одній із них продемонстровані автентичні предмети українського одягу з приватних колекцій, а в іншій — сучасні моделі від українських брендів. Фоном для одягу стали ілюстрації з українськими традиційними орнаментами від Pictoric.

«Одним із напрямків діяльності Pictoric є розвиток української культури. Тому ми були раді долучитися до колаборації із Музеєм Голодомору та Всі. Свої. У вітринах магазину можна побачити динаміку вишивки, що збільшена в сотні разів. Такий масштаб дає нам зрозуміти, що вишивка на одязі не втрачає своєї актуальності й досі. Це певний код, символ національності, який ми несемо та яким пишаємось, — говорить співкураторка Pictoric Олена Старанчук,— надзвичайний задум розказати історію у вітринах магазину. Завдяки цьому перехожий зможе відчути, що кожен з нас творить свою історію».

Експозиція буде доступна до 30 травня. 

853
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно