У Києві з'явиться «Мистецька алея»

В листопаді у Києві, на вулиці Бориса Грінченка, з'явиться «Мистецька алея», що буде присвячено визначним персоналіям та явищам культури. Десять артоб’єктів будуть виконані у різних техніках.

«Створюючи проєкт, ми надихалися вулицею Літератури у Вільнюсі, яка містить багато артоб'єктів. Кожен з них є присвятою певному літературному діячеві. Для художників це такий спосіб віддячити тим, хто їх надихає. Нам захотілося також відтворити таку ідею взаємодії публічного простору і візуального мистецтва.

Також йдеться про новий аудіовізуальний досвід: одночасно можна буде розглядати артоб’єкти та отримувати певну нову інформацію, послухавши аудіотрек, взаємодіючи з інструментами доповненої реальності. Наша ідея полягала у тому, щоб дати можливість людям зупинитись і прорефлексувати» — пояснює координаторка проєкту Олександра Сметаненко у матеріалі Читомо.

Об'єкти, розроблені митцями, відібрані за допомогою відкритого конкурсу. Метою проєкту є актуалізація історичного і культурного потенціалу вулиці та створення альтернативного Хрещатику, туристичного маршруту та розширення мережі публічних просторів центральної частини міста.

Артоб’єкти на алеї будуть присвячені таким темам:

  • Українська хорова школа (Олександр Кошиць, Микола Леонтович, Українська республіканська капела)
  • Український модернізм та Борис Лятошинський
  • Музика кіно та Вадим Храпачов
  • Українська джазова школа та Володимир Симоненко
  • Автентичний фольклор — ансамбль ДРЕВО
  • 4 обличчя Оксани Забужко
  • Аттила Могильний: дорослий та дитячий погляди на Київ
  • Три життя Юрка Покальчука
  • Соломія Павличко: дослідниця модернізму, феміністка, видавчиня
  • «Ікс» Києвів Олеся Ульяненка

Дар'я Кольцова, візуальна кураторка проєкту, розповідає у матеріалі Читомо, що над розробкою артоб'єктів Алеї митці працюють спільно із експертами: «Важливо, що кожному із художників дали не просто дуже багато інформації про постать, а й надали можливість поговорити з експертами, поспілкуватися, наприклад, із учасниками гурту «Древо» чи тими, хто особисто пам’ятає Покальчука. У цьому цінність проєкту: що кожну тему висвітлювали максимально глибоко. Серед тих, хто працює над артоб’єктами, є як початківці, так і ті, чиї роботи аудиторія вже давно знає, але побачить їхню творчість з іншої сторони».

Джерело: Читомо, Platfor.ma

749
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно