У Львові відреставрували унікальну пам’ятку архітектури — це вітраж, якому понад 130 років

У Львові добігає кінця реставрація унікального 130-річного вітража із храму святого Іоана Золотоустого – пам’ятки архітектури місцевого значення.

Вітраж є частиною інтер’єру храму святого Іоана Золотоустого. Усі три вітражі, що прикрашають споруду були виготовлені в Мюнхені фірмою Маєра у 1887-1889 роках.

На початку повномасштабної війни реставратори почали збирати та убезпечувати найцінніші пам’ятки від можливих руйнувань.

Великі вітражі у вівтарній частині закрили спеціальними захисними конструкціями. А от круглий вітраж над входом довелося демонтувати, оскільки його стан не дозволяв здійснити захист на місці.

Центральний вітраж зображує Найсвятіше Серце Ісуса, бокові – присвячені святій Меланії і Архангелові Михаїлу. Вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття.

«Вітраж розсипався під руками, мав багато різних дефектів, сколів. Спайка між елементами була знищена. Відтак, просто захистити його щитам, аналогічно до того, як це зробили в інших храмах, неможливо. А найменша ударна хвиля чи буревій його б зруйнували», – розповідала реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Джерело: Telegraf.Design

786
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно