Uklon запустив клас авто для людей з інвалідністю, які користуються кріслом колісним

Український онлайн-сервіс виклику авто Uklon за підтримки Mastercard та MacPaw запустив клас «Інклюзивний». Відтепер пасажири, які користуються кріслом колісним, можуть безперешкодно пересуватися на спеціально оснащених авто. Новий клас авто доступний в Києві та його передмісті в радіусі 20 км, а надалі планується розширення географії.

Авто класу «Інклюзивний» оснащені гідравлічним або механічним підіймачем, рампою, спеціальними пасками безпеки та кріпленнями для фіксації крісла колісного. Щоб замовити адаптовану автівку, у застосунку Uklon необхідно ввести потрібний маршрут та вибрати відповідний клас. Усі поїздки виконують професійні драйвери, які пройшли тренінг від Доступно.UA зі спілкування та взаємодії із людьми з порушеннями опорно-рухового апарату. Крім послуги перевезення, у разі, якщо пасажир з інвалідністю пересувається без супроводу, водій автомобіля цього спеціального класу допоможе перенести багаж або особисті речі.

Проєкт реалізований за підтримки компанії Mastercard, яка є учасником спільноти «Бізнес без бар’єрів», та MacPaw: компанії-партнери виділили кошти на закупівлю перших спеціалізованих авто. Також проєкт підтримав Український ветеранський фонд Мінветеранів, партнер компанії серед ветеранів, ветеранок та їхніх родин. Спільнота «Бізнес без бар’єрів» обʼєднана навколо ініціативи першої леді Олени Зеленської і наразі налічує 22 компанії. Uklon приєднався до неї у березні 2023 року.

Наразі проєкт працює у beta версії, після чого компанія планує масштабування – як за регіонами, так і за аудиторією. Мета – надати можливість для вільного пересування людям, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом чи з іншими порушеннями.

«Для Uklon запуск Інклюзивного класу – це важливий крок у створенні рівних можливостей для всіх українців. Віримо, що цей проєкт покращить якість життя людей, які користуються кріслом колісним. Станом на 2021 рік в Україні налічувалося більше ніж 2 мільйони людей з інвалідністю і, на жаль, в умовах повномасштабної війни їхня кількість може тільки збільшуватися. Ми переконані, що люди з інвалідністю не повинні відчувати соціальну відчуженість і мати проблеми з пересуванням у місті. Тож дякуючи нашим партнерам, які швидко підтримали та приєдналися до ініціативи, ми вже можемо представити в Києві декілька адаптованих авто для людей з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісла колісного. Надалі будемо тільки продовжувати працювати над розширенням географії проєкту», – зазначає співзасновник і операційний директор компанії Uklon Сергій Смусь.

«Безбар’єрність – це вкрай важлива ознака відкритого цивілізованого суспільства, коли рівні права та можливості забезпечуються для кожного. Ми в Mastercard щодня працюємо над побудовою інклюзивного світу, де кожен має можливості для розвитку і зростання – від впровадження інноваційних платіжних рішень й допомоги бізнесу до різноманітних соціальних ініціатив, зокрема в напрямі створення інклюзивного простору. Ми раді долучитися до запуску Інклюзивного класу авто спільно з партнерами, відповідаючи на нагальні потреби людей з інвалідністю. Я впевнена, що кожен українець заслуговує на найкращі технологічні та зручні рішення, і ця ініціатива – ще один крок на шляху до об’єднаного та безбар’єрного суспільства», – наголошує Інга Андреєва, генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові.

«Ми в MacPaw бачимо Україну об'єднаною країною, в якій кожен має відчуття безпеки, приналежності та визнання, а також справедливі можливості для самореалізації. Саме тому, ми підтримуємо інклюзію через впровадження інноваційних продуктів та підтримку соціальних ініціатив. Вже не перший рік MacPaw співпрацює з ініціативою Доступно.UA, яка аналізує міські простори та сприяє їх удоступненню для маломобільних груп населення. Простір MacPaw Space, в якому відбувся тренінг для професійних драйверів, також є інклюзивним. Україна – це країна з людьми, які надихають. Це країна, за яку варто боротися, у якій варто жити, попри усі складнощі, через які нам доводиться проходити. Тому, ми маємо честь долучатися до таких проєктів, які сприяють побудові інклюзивного суспільства», – Олександр Косован, засновник і CEO MacPaw.

«Ветерани, військові, які користуються кріслом колісним, не мають вирішувати квест, як їм дістатися до лікаря. Не повинні опинитися у соціальній ізоляції. Вони мають право на гідне ставлення та комфорт, без дискримінації. Військові віддають життя й здоров’я, захищаючи країну. Ми зобов'язані забезпечити для них якомога більше зручностей», – каже Руслана Величко-Трифонюк, перша заступниця виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Вартість поїздки автомобілем інклюзивного класу буде на 30% меншою від стандартного тарифу. Увесь дохід від поїздок цим класом буде спрямований на покриття операційних витрат: заробітні плати водіям, закупівля пального тощо.

Нагадаємо, Uklon від першого дня війни спрямував ресурси для допомоги захисникам і захисницям на передовій та запустив клас авто #UklonВолонтер, який допомагає з перевезенням продуктів, пального, одягу, лікувального корму для власників тварин, що проживають у прифронтових регіонах.

«Без бар’єрів» – ініціатива першої леді Олени Зеленської, спрямована на створення рівних можливостей для всіх українців. Навколо ініціативи згуртувались великі українські та міжнародні компанії, що розділяють цінності безбар’єрності, створивши спільноту «Бізнес без бар'єрів». Учасники спільноти впроваджують зміни та сприяють їм, щоб усувати бар’єри у доступі до роботи, сервісів, послуг для усіх без виключення, зокрема й людей з інвалідністю, літніх людей, батьків з маленькими дітьми, молоді тощо.

469
Uklon
Україна
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно