Україна приєдналася до програми ЄС «Креативна Європа»

12 жовтня було підписано Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь нашої країни у програмі ЄС «Креативна Європа» (2021-2027). Участь України у Програмі сприятиме розвитку більш динамічного і спроможного вітчизняного сектору культури та креативних індустрій, розширенню співпраці між професіоналами, просуванню європейських цінностей та «порядку денного» в українському суспільстві, а також зміцненню культурних зв’язків з країнами Європейського Союзу.

Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь нашої країни у програмі «Креативна Європа» (2021-2027) підписали Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та віцепрезидент Європейської комісії, високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель у рамках саміту Україна — ЄС, який відбувся сьогодні у Києві.

Програма ЄС «Креативна Європа» спрямована на підтримку та посилення конкурентоспроможності європейського культурного, креативного та аудіовізуального секторів, а також розвиток та просування культурного та мовного розмаїття й збереження культурної спадщини країн Європи.

На 2021-2027 роки програма має бюджет 2,4 млрд євро та реалізується за 3 підпрограмами:

  • підпрограма «Культура» — охоплює усі сектори культурних і креативних індустрій, за винятком аудіовізуального; підтримка надається проєктам міжнародного співробітництва, професійним мережам, платформам для промоції європейських митців і робіт, мобільності митців і професіоналів у сфері культури, а також галузі книговидавництва та літературних перекладів;
  • підпрограма «Медіа» — підтримує розвиток та поширення аудіовізуальних творів: інноваційні інструменти та бізнес-моделі, кінофестивалі, дистрибуція європейських фільмів, девелопмент проєктів, ТВ і онлайн контент, мережі кінотеатрів, кіноосвіта і розвиток аудиторій;
  • напрям «Міжсекторальна співпраця» — підтримка мережі національних Бюро програми; підтримка сектору новинних ЗМІ через промоцію медіаграмотності, якісної журналістики, свободи слова та плюралізму.

У рамках програми «Креативна Європа» також відзначаються європейськими нагородами найбільші досягнення у сфері літератури, музики, архітектури, культурної спадщини, реалізуються ініціативи «Культурна столиця Європи» та «European Heritage Label».

Україна бере участь у всіх заходах підпрограми «Культура». Участь у підпрограмі «Медіа» здійснюється за напрями: «Кластер аудиторій: розвиток аудиторії та кіноосвіта», «Європейські фестивалі та фестивальні мережі», «Кластер бізнесу: розвиток медіа талантів та навичок» до 31 грудня 2022 року та продовжується після цієї дати у разі надання підтвердження про те, що Україна наблизила законодавство у сфері аудіовізуальних медіапослуг до правових норм ЄС.

Українські митці та представники креативної економіки вже брали участь у «Креативній Європі» протягом 2016-2020 років та отримували грантову підтримку. В рамках програми українськими організаціями було реалізовано 38 міжнародних проєктів у співпраці зі 117 партнерськими інституціями з 29 країн Європи. Загальна сума фінансової підтримки проєктів за участю українських організацій склала 5 472 228 євро.

Україна також долучилась до ініціатив, які підтримуються програмою, зокрема Європейської премії в галузі літератури, а українська авторка Гаська Шиян стала її лауреатом премії у 2019 році. Також 2019 року міжнародний мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва ГОГОЛЬFEST став одним з п’яти фестивалів, відзначених премією, яка кожні два роки присуджується найцікавішим та найбільш творчим мистецьким фестивалям Європи в рамках проєкту «Europe for Festivals – Festivals for Europe». А у 2021 році українська співачка alyona alyona стала лауреаткою премії «Music Moves Europe Talent Awards», яка фінансується пілотною програмою підтримки музичного сектору Європейською Комісією. Також за підтримки програми впроваджується загальноєвропейська програма мобільності «i-Portunus», що спрямована на заохочення мобільності митців та фахівців в галузі культури. За нею вже 33 українських митці змогли отримати гранти на міжнародні поїздки та налагодження співпраці.

Довідкова інформація

«Креативна Європа» – це рамкова програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Метою програми є захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття та спадщини, а також підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу сектору культурних та креативних індустрій, зокрема аудіовізуального. Україна стала учасницею програми у 2016-му році. З того ж часу українські заявники можуть отримувати грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах.

В Україні постійно працює Національне бюро програми, яке надає консультаційну підтримку українським заявникам та поширює знання про програму. 

533
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно