Україна спростила вимоги для імміграції іноземних ІТ-фахівців

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило зміни, що спрощують процедуру імміграції для іноземних фахівців, які бажають працювати в Україні.

Зміни передбачають

  • Розширення переліку професій

У попередній редакції наказу було визначено 10 професій, представники яких мали право на отримання дозволу на імміграцію. Оновлена редакція наказу враховує пропозиції ІТ-галузі та містить перелік з 23 професій.

  • Встановлення обов’язкових та додаткових вимог до кваліфікації

У попередній редакції наказу обов’язковою умовою для іноземців була наявність вищої спеціалізованої освіти та підтвердженого досвіду роботи у сфері. Водночас багато іноземних ІТ-спеціалістів мають значний досвід роботи у сфері, але не мають спеціалізованої освіти.

Обов’язкова вимога наявності підтвердженого досвіду роботи повинна доповнюватися принаймні однією з додаткових вимог: розмір доходу за професією за минулий календарний рік, або наявність вищої спеціалізованої освіти, або наявність усесвітньо визнаних сертифікатів у галузі.

  • Зменшення вимог до досвіду роботи

Раніше мінімальний підтверджений досвід роботи складав 7 років. Проте, як зазначає BRDO, в українській ІТ-галузі висококваліфікованим спеціалістом вважається особа з досвідом роботи від 3 років.

  • Встановлення невичерпного переліку документів, які можуть підтверджувати досвід роботи

Раніше від іноземця вимагалося надати підтвердження досвіду роботи у галузі, але не було сформульовано загальних вимог до оформлення таких документів. Встановлення невичерпного переліку документів, які можуть підтверджувати досвід роботи, буде орієнтиром як для збору документів іноземцем, так і для державних службовців, які розглядають документи, подані іноземцем на підтвердження досвіду роботи.

  • Групування професій за категоріями

Кваліфікаційні вимоги для професій групуються відповідно до їхніх категорій, а не зазначаються до кожної окремо. Це значно спростить сприйняття тексту наказу, адже ці вимоги в багатьох професіях однакові.

  • Встановлення розміру квот не для професії, а для категорії професій

У попередній редакції наказу встановлювався розмір квоти щодо кожної окремої професії. Водночас спрогнозувати на рік уперед, скільки фахівців у кожної зазначеній галузі подадуть документи на отримання дозволу на імміграцію, фактично неможливо. Як наслідок, за деякими професіями квоти можуть бути використані за кілька місяців, а за іншими — не будуть використані до кінця року. Встановлення розміру квот для категорії професій мінімізує такі ризики, оскільки в межах однієї категорії дисбаланс різних професій буде згладжуватися протягом року.

Джерело: BRDO

717
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно