Україна відмовиться від паперового документообігу вже до листопада

Режим «без паперів» дозволить отримувати публічні послуги онлайн, а держоргани не зможуть вимагати від людини інформацію, яка вже є про неї в реєстрах. 

Фотографія: Unsplash

Відповідний законопроєкт, який сприятиме пришвидшенню режиму, підписав Президент України Володимир Зеленський. Документ набирає чинності через три місяці з дня опублікування.

«Президент Володимир Зеленський підписав закон про переведення всіх публічних послуг в онлайн. Жоден державний орган не зможе більше вимагати паперової довідки, оскільки вся інформація міститиметься в електронних реєстрах. Завдяки режиму «без паперів» кількість е-послуг суттєво збільшиться, а корупційна складова — буде остаточно знищена. Мінцифри активно працює над автоматизацією послуг, щоб виключити вплив людського фактора на ухвалення рішень», — коментує Денис Шмигальпрем'єр-міністр.

Щоб впровадити цей законопроєкт, команда Мінцифри працює в напрямках:

  • Цифрове законодавство. Для цього Мінцифра розробила необхідні законопроєкти, які допоможуть переводити будь-який держсервіс в онлайн, — про електронні публічні послуги, державні реєстри, хмарні сервіси в держсекторі та законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн.
  • Цифрові документи. З 23 серпня цифровий паспорт у Дії прийматимуть в усіх установах України. Зараз у Дії доступні 9 документів.
  • Електронний документообіг. Щоб цифрові документи належним чином працювали, потрібна надійна система електронного документообігу. Вона має відповідати ЕС ASIC та єдиному стандарту для бізнесу та влади.
  • Е-послуги для всіх життєвих ситуацій. За словами Мінцифри, команда оцифрувала понад 70 онлайн-послуг. Серед них — реєстрація бізнесу, оформлення допомоги з безробіття тощо. З режимом «без паперів» перелік держпослуг збільшиться.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації УкраїниУкраїнська правда

588
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно