Українське IT під час війни: асоціація IT Ukraine представила результати дослідження галузі за 2022 рік

Асоціація IT Ukraine представила результати дослідження галузі за підсумками воєнного 2022 року. У звіті окреслюються наявний стан справ у секторі ІКТ, вплив повномасштабного вторгнення на розвиток і зростання, а також прогнози на майбутнє. 

За підсумками року, ІТ є однією з провідних індустрій української економіки і стрімко зростає щороку. Так, за останні 6 років частка експорту комп’ютерних послуг у ВВП зросла з 1,8% до 3,5%, а в експорті послуг – з 13,4% до 37,8%.

ІТ-галузь принесла в економіку України $6 млрд експортної виручки та досягла 10% зростання у порівнянні з попереднім роком. Такі результати стали можливими завдяки ефективній реалізації планів безперервності бізнесу, вчасної релокації команд та диверсифікації центрів розробки в Україні та за кордоном.

У 2022 на ІТ-спеціальності вступила рекордна кількість студентів. 329 000 ІТ-фахівців вже працювали в галузі на початку 2022 року.

Технології все більше поширюються на різні галузі, адже вони дозволяють автоматизувати виробничі процеси, підвищити продуктивність, знизити витрати та загалом ефективність бізнесу. Більш ніж 21% українських компаній у 2021 році мали найманих ІТ-фахівців, а близько 15% залучали експертів ззовні.

Пошкоджена та зруйнована інфраструктура, постійні обстріли, окупація областей та міграція робочої сили стали чинниками, що найбільше вплинули на діяльність української економіки під час війни. Серед експортоорієнтованих галузей лише ІТ-індустрія збільшила обсяги експорту відносно минулого року, інші ж зазнали істотних втрат.

ІТ-галузь активно підтримує Збройні сили України та всіх, хто бореться за незалежність країни. З перших днів війни ІТ-компанії перераховували мільйони на рахунки благодійних фондів, закуповували зброю, техніку, дрони, екіпіровку та інше необхідне обладнання для наближення перемоги над ворогом.

Під час повномасштабної війни ІТ-галузь стикається з низкою проблем. На діяльність ІТ-компаній найбільше вплинули виклики, пов’язані з забороною виїзду ІТ-фахівців за кордон.

Війна стала справжнім випробуванням для ІТ-галузі, адже всі компанії зіткнулись із проблемами й новими викликами. Згідно з опитуванням, 34,3% компаній успішно пристосувались до нових реалій, а більш ніж 43% ІТ-компаній очікують зростання обсягів бізнесу за результатами 2022 року.

Повне дослідження можна переглянути за посиланням.

Джерело: AIN

1952
CASES
Україна, Київ