Українські IT та Digital фахівці зазирнули у майбутнє. Як пройшов освітній саміт Make it in Ukraine 2020

19 вересня відбувся перший освітній онлайн-захід платформи Make it in Ukraine. Його мета — допомогти українським фахівцям з IT та Digital професійно зростати та знаходити гідну роботу в складних умовах 2020 року. Протягом дня 10 знаних і талановитих експертів ділились кейсами та корисними порадами.

Головні тези виступів

1. Шад Патерсон (Make it in Ukraine)

Розпочав захід співзасновник та СЕО "Make it in Ukraine" — стартапу, який синхронізує підприємців і менеджерів з усього світу з талановитими професіоналами України. Його влучна англомовна доповідь розкрила 5 ключових кроків концепції Perceived Value (усвідомленої цінності). Спікер докладно розібрав, як заробляти в 5 разів більше, працюючи віддалено. Для цього потрібно 5 кроків:

  1. Спеціалізуйтесь у власній ніші
  2. Постійно шукайте кращих клієнтів та розвивайте нетворкінг.
  3. Вчіться краще продавати (Sell better, sell what matters)
  4. Давайте клієнтам результати рівня Premium
  5. Будуйте власну експертність (Go-to Expert).
«The right nail the first time» — сказав Шад щодо важливості з самого початку залучати проєкти на гідних умовах.

Також він наголосив на тому, що саме зараз ринок віддаленої роботи та фрилансу потребує понад 1,2 мільйона професіоналів. Для кращого розуміння забалансованого розвитку власної спеціалізації він навів яскраву аналогію з тим, як готувати біфштекс та перетворити його на дійсно смачну та поживну страву.

2. Тамара Коляда (Community Lead у Facebook Developers Circles)

Тамара — талановита IT-експертка, волонтерка та засновниця PandAid, лідер офіційної спільноти Facebook Developers Circles. До того ж вона проходила інтернатуру в NASA Datanauts. Тамара розповіла про те, наскільки важливими є спільноти, які формуються навколо Open Source проєктів.

«Якщо знаєте, що ваша робота щодо викорінення багів (помилок) допоможе ракеті Ілона Маска доставити людей на Марс, ви по-іншому дивитиметесь на те, що робите кожен день» — сказала Тамара щодо бажання людей долучитись до чогось важливого, що здатне змінити світ.

Також спікерка наголосила, що NASA сьогодні є еталонним популяризатором спільнот та Open Source завдяки його розробкам у багатьох сферах. Це надихає безліч стартапів розвивати ці ідеї у власних проєктах.

Також Тамара Коляда розповіла про аналог Hyperloop — краудсорсинг-інжиніринг проєкт Rloop та про проєкт PandAid, який допомагає боротись з пандемією COVID-19.

3. Катерина Бандуровська (HR-Go! Community)

Катерина як незалежна HRM менторка та експертка з 11-річним досвідом докладно зупинилась на проблемі лідерства. Це поняття більше не стосуються лише керівників. Кожен фахівець в певних робочих процесах є лідером. Проте лише 22% лідерів володіють потрібними компетенціями, лише у 46% компаній працівники чітко розуміють мету бізнесу. Третина компаній не має жодної програми розвитку лідерства, а з наявних програм — 86% неефективні. Тож спікерка розповіла, як це виправити, та наочно показала, яким має бути фахівець нового покоління.

Також Катерина розповіла про Agile-команди, про те, чому ринок чекає T-shaped фахівців і хто це такі.

4. Анна Мазур (Happy Monday)

Продовжила тему професійного розвитку засновниця однієї з найулюбленіших кар'єрно-освітніх платформ Happy Monday Анна Мазур, яка входить до TOP-20 Women Tech Entrepreneurs 2020. Вона розповіла, як обрати «свою компанію», на що звертати увагу при виборі роботодавця, та як підготуватись до співбесіди, щоб збільшити шанси на успіх.

«Крім вас, ніхто не знає, чого ви бажаєте. Ніхто не знає, хороший ви чи поганий, гідний чи ні. Але вже є купа стереотипів проти вас» — так описала Анна концепцію, якою потрібно керуватись для адекватного самосприйняття та позиціювання. 

Також вона розібрала поняття культури компанії та докладно пояснила, чому ідеальна робота — це комплексне поняття, яке не полягає лише в грошовому еквіваленті.

Також Анна Мазур запропонувала 5 наборів цінностей:

  1. Місія та внесок
  2. Спілкування та командна робота
  3. Рутина
  4. Винагорода
  5. Задачі та професійні виклики.

З них треба обрати лише одну в кожній групі та будувати на них кар'єрний рух і ставити роботодавцям правильні питання. Анна також розповіла про корисну аналітичну вправу «Гори та долини» від СЕО Zappos Тоні Шей та показала, як ефективно збирати інформацію про потенційного роботодавця.

5. Олексій Максименко (GeeksForLess)

Олексій — інженер програмного забезпечення, Technical Lead та Mobile Solutions Architect, автор понад 30 додатків для Warner Brothers, McDonald's, Opera (саме він з командою працював над проєктом Opera VPN) та інших відомих замовників. У своєму виступі він поділився прикладним кейсом, який допомагає закрити 95% мобільної безпеки. Розібрав 10 найкритичніших ризиків з позиції OWASP та пояснив, як їх уникати.

6. Олег Оксюк (AllRight.io)

Олег є засновником знаного на весь світ освітнього стартапу, що залучив $1,5 мільйони інвестицій і зараз налічує понад 2000 учнів і 170 викладачів. Проєкт AllRight.io запровадив дистанційне навчання задовго до того, як це стало трендом. Спікер розповів, що таке стартап зсередини та як створити стартап в Україні або за кордоном. Зробив він це на прикладі універсальної моделі, що підходить для більшості відомих стартапів сьогодення. Олег наочно зобразив відмінності між звичайним бізнесом та стартапами, націленими на вибухове зростання. Також він показав життєвий цикл стартапу та базову схему розуміння капіталізації через Startup Capitalization Table. Крім цього спікер зупинився на головних причинах невдач 80% стартапів: слабкій команді, нестачі певних компетенцій та обмеженості ринків.

7. Анна Гандрабура (English For IT)

Анна викладає англійську понад 10 років. Навчалася у Stanford University. Розробляє спецкурси з ІТ-англійської та soft skills і працює з провідними світовими компаніями.

За опитуванням, яке організатори провели перед самітом, третина IT та Digital-фахівців жваво цікавиться тим, як підвищити рівень профільної англійської та як нею доречно користуватись на співбесідах. Саме про це і розповіла Анна у своїй доповіді. 

«English для IT-спеціалістів — це вже не Soft Skills, це — обов'язкова вимога. Навіть Hard Skills» — підкреслила Анна. 

У доповіді вона розповіла, що бути «непомітним співробітником» через страх показати незнання мови — це вкрай небезпечно для кар'єри. 

«Пам'ятайте: ваші помилки турбують лише вас» — заспокоїла вона тих, хто боїться поставити не той артикль або не знає Perfect Tense.

8. Дмитро Кудренко (eSputnik.com)

Якщо вирішили «увійти в IT», обов'язково треба знати, з чого почати та куди хочете прийти. Дмитро — експерт в галузі електронної комерції та співзасновник сервісів eSputnik.com і Stripo.email. Він розповів про те, як без помилок пройти шлях в IT від простого виконавця до підприємця. Також докладно розібрав, з ким створювати новий продукт, та що робити, якщо спроби виявились невдалими: здатись, змінити продукт або змінити ринок.

Далі Дмитро Кудренко розглянув основні схеми входу й шляхи руху технічних спеціалістів та гуманітаріїв в IT. 

«Найвища планка в IT — менеджер, з зарплатою в районі $4000» — зазначив спікер.

9. Ольга Гавриш (Microsoft)

Ввечері з Сіетлу (США) приєдналась до саміту Ольга Гавриш, яка впевнено пройшла шлях від початківця у QA в Україні до програмної менеджерки Microsoft. Вона наразі працює з технологіями .NET, до того ж є експерткою у Machine Learning та AI. Докладно, легко та з гумором вона розповіла про практичні тонкощі релокації в США та відповіла на величезну кількість запитань щодо освіти та роботи в США, отримання віз J, G та H та щодо актуальних технологій від учасників конференції. Вона поділилась підбіркою корисних ресурсів для навчання та успішного проходження інтерв'ю.

«Навчання у ВНЗ рівня Ivy League може коштувати $100 000 на рік. Отримати освіту в Україні — значно легше і дешевше, ніж в США. Тож чому б не отримати її, якщо є така можливість? Вона обов'язково стане в пригоді» — розповіла Ольга про ключові відмінності в освіті.

10. Максим Уперяка (Make it in Ukraine)

Завершив саміт співзасновник Make it in Ukraine, підприємець, експерт у розробці ефективних стратегій, performance marketing, продаж B2B, побудови команд та онлайн-освіти — Максим Уперяка. Він підсумував головні думки конференції та розставив пріоритети щодо бізнесу та роботи в Україні.

«Майбутньому потрібні люди, які вміють створювати нову цінність та автоматизувати усе інше» — наголосив Максим. Окремо розібрав по пунктах, чому Україна є кращим місцем, щоб жити та працювати. Адже де немає старого, легко зростає нове.

Він розповів про трендову концепцію талантизму та виділив 5 професій та бізнесів, які будуть актуальними найближчими роками.

Професії:

  • Розробники
  • Креативні професії
  • Аналітика та маркетинг
  • Продуктові професії
  • Рекрутери

Бізнеси:

  • Продуктові компанії
  • Студії розробки та дизайну, NoCode
  • Performance Marketing та CPA
  • Відеопродакшн
  • Рекрутинг

Також Максим перелічив ресурси для відстеження трендів та натхнення для нових продуктів: Product Hunt, Exploding Topics, Google Trends, Signum.ai.

Провів захід Product Owner Bitzlato та співвласник креативної студії «Цитадель» Дмитро Кришталь. У перервах між виступами учасники мали змогу поспілкуватись з експертами. Відбувся круглий стіл Senior Software Engineer в Bolt Артема Верещаки та додаткові круглі столи спікерів, які отримали найбільше питань від учасників.

Протягом дня, відвідувачі спілкувались у Speed Networking сесіях та знайомились з деякими розробками Make it in Ukraine, які полегшують професійні будні українських фахівців:

  • Путівник щодо створення професійного резюме та готовий шаблон CV
  • Шаблон інвойсу для отримання коштів від закордонних замовників та правила щодо його заповнення
  • Універсальна кар'єрна платформа для українських талантів. Підписники, що долучаються до цієї платформи, отримують записи виступів, презентації та інші корисні матеріали.

Організатори заходу

Започаткувала саміт рекрутингова платформа Make it in Ukraine, яка допомагає компаніям знаходити найкращих фахівців, а українським спеціалістам — розвивати компетенції та знаходити гідні вакансії з європейськими зарплатами. Долучайтесь до спільноти Make it in Ukraine та стежте за анонсами наступних заходів.

556
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно