Українські винахідники завоювали золоту і срібну медалі на Міжнародній виставці інновацій в Женеві

Пристрій Nutis, який рахує калорії в страві, отримав золоту медаль на Міжнародній виставці інновацій в Женеві. Його винахідник — українець Сергій Лисин. Ще один українець Станіслав Скоробогатов отримав срібло за винахід в галузі використання альтернативних джерел енергії.

Nutis — це система з насадки на окуляри та багатофункціонального додатка. Щоб порахувати калорії, потрібно просто подивитися через окуляри на страву: картинка зафіксується та відправиться на сервер, де і порахується калорійність їжі. Інформація одразу з’явиться на екрані смартфона. Керувати системою можна голосом.

Користувач може контролювати свій денний раціон: кожен прийом їжі окуляри порахують, а в кінці дня додаток виставить «рахунок» спожитих за день калорій. Це буде корисно не лише тим, хто доглядає за фігурою, а й, наприклад, людям з алергією чи хворим на діабет: додаток підкаже, які продукти можна їсти, а від яких краще відмовитись.

Сергій Лисін

Nutis має вбудований трекер, який слідкує за фізичною активністю: ходьбою, бігом, тренуваннями. Система рахує не лише спожиті калорії, а й витрачені. Користувач може надати доступ до свого додатку тренеру, аби той дистанційно контролював підопічного. Також окуляри рахують кількість випитої води, а ще допомагають шукати рецепти страв.

Роботу над розумними окулярами Сергій розпочав ще у шкільні роки: спочатку це був проєкт для конкурсу Малої академії наук. Наразі Сергій навчається в Університеті Твенте, в Нідерландах, та вдосконалює й популяризує Nutis.

Срібну медаль у Женеві здобув студент Київської політехніки Станіслав Скоробогатов. Він запропонував механізм використання альтернативних джерел енергії для зменшення споживання палива в гібридному автомобілі.


Міжнародна виставка інновацій в Женеві — одна з найважливіших міжнародних подій, присвячених винаходам. Цього року в ній були представлені винаходи з 25 країн. Україна брала в ній участь вперше і вже здобула перемогу.



Джерела: telegraf.design, Укрінформ, Nutis.

1729
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно