Український експорт ІТ-послуг вперше досяг 5 млрд $

У 2020 році експорт Україною ІТ-послуг уперше перевищив 5 млрд $ та став найбільшою категорією в експорті послуг. Про це свідчать дані НБУ щодо платіжного балансу і зовнішньої торгівлі, наведені у презентації експертно-аналітичного центра BRDO.​

За даними НБУ, загальний експорт України у 2020 році скоротився на 4,6%. Скорочення торкнулося як експорту товарів, так і послуг. При цьому експорт ІТ-індустрії зріс на $853 млн, тобто на понад 20% за рік. Таким чином, частка комп’ютерних послуг в загальному експорті досягла 8,3%. 

Таким чином, попри пандемію ІТ-індустрія демонструє позитивні результати для економіки України. Однак можливість подальшого нарощування експорту ІТ-послуг буде залежати від зростання кількості ІТ-фахівців на ринку праці.

Попри складний рік ІТ-експорт відчутно збільшився. Для довгострокового зростання експорту ІТ-послуг необхідно сконцентруватися на питанні розвитку людського капіталу. Його слід вирішувати як через освіту (підготовку нових фахівців), так і через імміграцію (залучення іноземців).

Ігор Самоходський, керівник сектору ІСТ BRDO


Джерело: BRDO.

1140
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно