В Kitsoft пройшли практику близько 200 QA-інженерів

Ярослав Беззубець, QA Team Lead в Kitsoft, у якого в команді 7 QA-інженерів, зазвичай, щомісяця менторить ще 30+ молодих спеціалістів.

У 2020 році Kitsoft розпочали співпрацю з тренінг-центрами QA-Light, SkillUP та TestTeamNow, які навчають майбутніх тестувальників. Партнерства ініціював Ярослав Беззубець, він і сам 5 років назад навчався в QA-Light.

Я бачив зацікавленість в менторстві і для себе, і для компанії. Мені було цікаво розвиватися як ментор. А для компанії це збільшує потужності. Наприклад, перед Дія Самміт, коли готувалась велика кількість нових послуг, ми активно запрошували студентів в якості бета-тестувальників. Для новачків же це реальний досвід, який вони можуть додати в резюме

Ярослав Беззубець

Студенти навчалися у нас на різних проєктах: для НАЗК, Моррічсервіс, потім перейшли на Дію, яка почала інтенсивно розвиватися.

В компанії вони проходять повний життєвий цикл тестування, а потім оформлюють баг-репорти, які тренер перевіряє і передає команді розробки. 

В основному це тестування зі сторони інтерфейсу, тобто студенти імітують дію звичайних користувачів із застосуванням навичок тестування, які були отримані на курсах. Перевіряється кросс-браузерність, адаптивність інтерфейсу під мобільних пристрої, перевірка реалізованого функціоналу у відповідності до документації, та багато іншого.

Також під час проєктування та планування тестових випадків (тест-кейсів), студенти використовували техніки тест-дизайну у вигляді перевірок граничних значень, попарного тестування, поділу на класи еквівалентності, для зменшення кількості тестових перевірок.

Зазвичай, щомісяця, у нас набиралося дві групи, до 20 людей в кожній. Загалом, за два роки стажування в компанії пройшли вже близько 200 QA-студентів.

Більшість з них влаштувалися далі на роботу. Ярослав активно підтримує найкращих студентів: залишає рекомендації в Лінкедин та відповідає на запити HR-ів.

Коли була відкрита вакансія QA-спеціаліста, в Kitsoft також запросили студентку курсів — Оксану Гаврилюк. Ярослав побачив в ній найбільшу вмотивованість: їй подобалася і сама спеціальність, і Оксана виявила зацікавленість в наших державних проєктах. Тепер ми успішно співпрацюємо з Оксаною.

Для мене це цікавий досвід. Єдине, коли багато студентів, навчання займає багато часу, тому доводиться періодично овертаймити. З початком війни навчання призупинилося, але якщо будуть відновлювати роботу, будемо продовжувати

— підсумовує Ярослав

411
Kitsoft
Україна
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно